Lekić: Država među inspiratorima zlostavljanja novinara

Beograd, 21.decembar 2017.godine –

U 2017. je nastavljen trend povećanja broja pritisaka i pretnji novinarima i drugim medijskim profesionalcima, dok je smanjen broj fizičkih napada na novinare u odnosu na 2016. godinu, navodi se u izveštaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

U izveštaju “Hronika napada i pritisaka na novinare u 2017.” se ukazuje da je zaključno sa 5. decembrom ove godine zabeleženo ukupno šest fizičkih napada na novinare, 21 verbalna pretnja, dva napada na imovinu i jedan slučaj nadziranja novinara.

Konstatuje se da i dalje nisu rasvetljeni slučajevi ubistava Radislave Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Predsednik NUNS Slaviša Lekić je, na tribini “Zaštita novinara – odbrana javnog interesa”, ukazao da su se novinari koji su bili kritični prema kandidatu vladajuće koalicije na izborima za predsednika Srbije suočili sa “nebrojenim uvredama i ćuškama”.

“Ne kažem da je država uvek bila među inicijatorima, ali jeste sigurno među inspiratorima zlostavljanja novinara”, ocenio je Lekić.

“Ni u jednom javnom nastupu nekoga iz vrha vlasti nisam primetio da je ohrabrio novinare da rade svoj posao”, istakao je Lekić koji je konstatovao da vladajuća stranka koristi medije za kreirane javnog mnjenja.

Na tribini je prikazan i deo dokumentarnog filma pod nazivom “Silom na sedmu”, a Lekić je potom konstatovao da novinarstvo danas u Srbiji nažalost nema snagu, iako se ne mire svi sa lošom situacijom.

Prema Lekiću, novinarima je potrebna podrška građana kako bi se izborili za profesionalno novinarstvo i zaštitili javni interes.

“Za ovih deset godina koliko vodimo bazu podataka o napadima i pritiscima na novinare zabeležili smo 600 ataka na ljude iz medija. Nema te profesije na koju se više nasrtalo”, podvukao je Lekić.

Novinarka Tamara Marković Subota je na tribini ispričala svoja iskustva nakon što je dobila informaciju da se sprema njena likvidacija zbog pisanja o kriminalnim narko klanovima.

Ona je navela da je imala stalnu pratnju policije i da je u tim uslovima živela tri godine.

Svoja iskustva su izneli i novinarka BIRN Maja Živanović iz Novog Sada, koju su dva nepoznata čoveka pratila posle čega je ona dobila policijsku zaštitu, kao i novinar Vladimir Mitrić, fizički napadnut ispred svog stana u Loznici.

Fajon: Vlast mora da spreči pretnje i napade

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon je istakla da je i sama radila kao novinarka i da želi da učini sve što je moguće da novinari imaju uslove za normalan i nezavisan rad.

 “Znate i sami da često kažem da i u Srbiji vlasti treba da učine sve što je moguće da se spreče pretnje i napadi na novinare, kao i da se zna ko su vlasnici medija”, rekla je Fajon.

Ona je podvukla da je važno i da mediji kroz svoja udruženja imaju sopstvenu regulaciju i standarde.

Njen kolega iz Evropskog parlamenta, Franc Bogovič iz Evropske narodne partije, rekao je da su vladavina prava i sloboda medija postulati demokratije.

On je napomenuo da Srbiji predstoji otvaranje novih poglavlja i da će se od nje tražiti poštovanje standarda pre ulaska u EU.

Šefica Medijskog odeljena Misije OEBS u Srbiji Gordana Janković je rekla da brojni međunarodni i domaći izveštaji ukazuju da je bezbednost novinara najvažnija za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja.

Ona je istakla da je jako važno podsetiti na međunarodne standarde u toj oblasti.

Goran Miletić iz organizacije Civil rights defenders je podvuao da građani imaju pravo na svoje mišljenje i na njegovo javno iskazivanje, ako nije reč o govoru mržnje.

U medijima sem prenošenja stavova treba da bude i debata o nekim važnim društvenim pitanjima, zaključio je Miletić.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*