Krivična prijava protiv SNS zbog napada na novinarku

Beograd, 02. jun 2017. godine –

Redakcija lista Danas podnela je danas krivičnu prijavu protiv Srpske napredne stranke, zbog brutalnog napada na našu novinarku Lidiju Valtner, koja je izveštavala sa mitinga u organizaciji SNS, tokom inauguracije novoizabranog predsednika Aleksandra Vučića.

Prijava je podneta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv organizatora skupa SNS, kao i protiv NN lica.

Novinarka lista Danas Lidija Valtner dala je, inače, jutros izjavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu nakon što je napadnuta u sredu ispred Skupštine Srbije tokom polaganja zakletve novog predsednika Aleksandra Vučića.

Medijski poslenici bili su ogorčeni saopštenjem ministra policije Nebojše Stefanovića koji je nakon mitinga naveo da napada nije ni bilo. „Povodom brojnih netačnih navoda koji su se pojavili u više medija, između ostalog i kako policija nije preduzela odgovarajuće mere u pojedinim situacijama na današnjem skupu održanom u centru Beograda i da je čak napadala jednu novinarku, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava javnost da je reč o tendencioznim, zlonamernim i neistinitim tvrdnjama“.

Urednica portala Insajder.net, Brankica Stanković, kaže za Danas da joj saopštenje MUP-a o nije bilo jasno jer ne zna na osnovu čega je MUP utvrdio da napada nije bilo.

– Da li su sproveli istragu i došli do zaključka da su novinari koji su bili na terenu izmislili incidente? Naša novinarka koja je obavljala svoj novinarski zadatak bila je vrlo uznemirena posle incidenta sa nepoznatom grupom bahatih muškaraca koji su poručili „ni policija vam neće pomoći“ ako nešto od ovoga izađe u javnost. Pripadnici policije koji su bili u blizini tog mesta videli su kada je nepoznata grupa muškaraca opkolila novinarku Insajdera i novinara i fotografa VICE i nisu reagovali, napominje Stanković. Ona dodaje da Insajder neće podneti prijavu MUP-u zbog incidenta, jer njihova novinarka nije bila fizički napadnuta.

– Nije bilo fizičkog incidenta već verbalnog. S obzirom na to da je policija bila na licu mesta, očekujemo da nadležne službe urade svoj posao, ističe Stanković.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović kaže da se nakon saopštenja ministra Stefanovića može zaključiti da su on i policija razdvojene forme.

– Ako su novinari koji su izveštavali o incidentu rekli da su tim događajima prisustvovali i policajci u civilu, onda bi Direkcija policije trebalo da obavesti javnost šta su ti policajci tu radili. Oni su sigurno mogli da legitimišu vinovnike incidenata. Neki od njih su to čak i odbili, uprkos zahtevu novinara, ukazuje Radomirović. On zaključuje da je policija dužna da pronađe sve odgovorne za napade na novinare.

Predsednik NUNS-a, Slaviša Lekić, uputio je otvoreno pismo ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, pitajući ga zbog čega ćuti na otvorene pretnje i napade na novinare koji se kontinuirano događaju.

– Tokom inauguracije predsednika, novinarku Danasa, koja je pokušala da zabeleži incident ispred Skupštine Srbije, bukvalno su, sa sve telefonom – odneli „sa mesta događaja“. Na isti način, doduše bez „odnošenja“, sprečeni su da obavljaju posao novinar Insajdera i fotoreporter portala „VICE“. Novinaru Insajdera je, uz psovke jednog od učesnika mitinga podrške novom predsedniku, najavljeno i – hapšenje. Takođe, ispred skupštinske zgrade, napadnuta je novinarka portala Espresso. U Terazijskom prolazu, nešto pre toga, uz guranje, psovke i izbijanje diktafona iz ruke, onemogućena je u svom poslu novinarka Radio Beograda, ukazuje Lekić, dodajući da je najstrašnija činjenica što su napadima na novinare tokom inauguracije svedočili policajci, u civilu ili uniformi.

– Neki su okretali glave, neki slegali ramenima, a treći se, tvrde novinari, pravdali kako im policija – „ne može pomoći“, rekao je Lekić i pozvao ministra Vukosavljevića da omogući novinarima da nesmetano rade svoj posao.

Napadi na novinare 

„Od početka godine, naše kolege su u najmanje deset slučajeva bile sprečene da izveštavaju: bilo da su diskriminisani prilikom pozivanja na događaj, bilo da im je zabranjeno da prisustvuju javnom događaju. U NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare od početka godine zabeleženo je više od 30 primera pritisaka, verbalnih pretnji i fizičkih napada na novinare“, ukazao je Slaviša Lekić.

Vučić se izvinio

Predsednik Aleksandar Vučić osudio je juče napade na novinare i izvinio se svim novinarima koji su na skupovima tokom inauguracije u Beogradu bili vređani ili napadnuti. On je naglasio da „ne zna da li su neki novinari bili napadani“ i zamolio ih, ako jesu, da prime njegovo izvinjenje.

– Izvinjavam se u ime onih koji su provocirali na tim skupovima i posebno novinarima koji su hteli da te provokacije snime, čak i onima koji su želeli da se sukobljavaju sa onima koji su tu bili zakonito a bili tu nezakonito – rekao je Vučić novinarima u Pančevu, dodajući da osuđuje i to što u MUP-u ništa nije prijavljeno, „ukoliko je neko od novinara napadnut“. Predsednik se osvrnuo i na verbalne napade, izvinio se i izrazio nadu da se nikada neće ponoviti, posebno osudivši verbalni napad na ženu, „koji ne sme da se desi“.

Petrović: Vučićevo izvinjenje, novo ruganje

– Ljudi koji su brutalno nasrnuli na našu novinarku i grubo je izneli sa skupa podrške Aleksandru Vučiću, zapravo su poštovaoci njegove ideje da je samo nepostojeći novinar dobar novinar. Tim nasilnicima Vučić je svojim ponašanjem prema kritički nastrojenim novinarima faktički dao zeleno svetlo, jer su godinama gledali kako on tretira one koji mu postavljaju nezgodna pitanja, pa su prešli na praktično udaljavanje nepodobnih, koje je više ličilo na kidnapovanje. Zato njegovo izvinjenje više liči na novo ruganje medijima, rekao je Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa.

Izvor: Danas