Poslanici opozicije zahtevaju smenu kompletnog Saveta REM-a

Beograd, 11. april 2017. godine –

Zbog toga što je REM odbio da prati medijsko izveštavanje tokom predizborne kampanje, dvadeset troje poslanika opozicionih stranaka podnelo je inicijativu Narodnoj skupštini da se po hitnom postupku razreši svih devet članova Saveta REM-a jer “ugrožavaju rad” ovog tela i krše zakon i Ustav.

Kako se navodi u dokumentu koji su poslanici danas predali na pisarnici Skupštine, članovi Saveta REM-a odbijaju da rade svoj posao u skladu sa zakonom već duže vreme, a naročito tokom predizborne kampanje, kada su odlučili da ne prate način na koji mediji izveštavaju o predsedničkim kandidatima. 

Javnosti, osim toga, još uvek nije predstavljen izveštaj REM-a o načinu na koji su mediji izveštavali tokom prethodne kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine.

„Svojim nezakonitim postupanjem članovi REM-a omogućili su da se predizborna kampanja u elektronskim medijima odbija pod najnepoštenijim uslovima u novijoj istoriji Srbije, u kojoj nije obezbeđen ni minimum ravnopravnosti u zastupanju kandidata i njihovih programa“, stoji u inicijativi.

Poslanici navode da Ustav garantuje građanima pravo na obaveštenost i pristup podacima „koji su u posedu državnih organa“, a Savet je, naprotiv, odlučio da „ne obavlja poslove regulacije i ne vrši nadzor elektronskih medija tokom kampanje, da ne reaguje na pojave kršenja načela „bez diskriminacije“ da ne objavljuje podatke neprestane 24-časovne kontrole rada medija sa nacionalnom pokrivenošću koju redovno vrši“.

Savet je time, prema mišljenju poslanika opozicije, prekršio i niz članova Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnom informisanju i medijima.

„Imajući u vidu da je REM odbio da obavlja svoju zakonsku obavezu, a to je kontinuirano praćenje i reagovanje na kršenje pravila u kampanji u elektronskim medijima, javnost ostaje uskraćena za informacije čiji je sadržaj od javnog interesa. Istovremeno, primeri kršenja zakona od strane REM-a nedvosmisleno govore o tome da je nedavno završena kampanja za izbor predsednika bila neravnopravna, a da Savet REM-a u svom radu nije postupao ni kao nezavisno ni kao regulatorno telo“, navodi se u dokumentu.

Zbog svega toga, kako kažu, traže da Skupština izglasa nepoverenje i razreši funkcije u Savetu svih devet članova: Gorana Petrovića, Slobodana Veljkovića, Miloša Rajkovića, Božidara Nikolića, Olivere Zekić, Aleksandre Janković, Gorana Pekovića, Đorđa Vozarevića i Radoja Kujovića.

Inicijativu, inače, potpisuje 14 poslanika DS-a, 4 iz SDS-s, dvoje iz Poslaničkog kluba Za spas Srbije (Sanda Rašković Ivić i Đorđe Vukadinović) i nezavisni poslanici Marinika Tepić i Zoran Živković.

Smenu članova Saveta REM-a, osim opozicije, već osam dana zahteva i hiljade demonstranata u 15 gradova širom Srbije, na protestima Protiv diktature.

KAKVA JE DALJA PROCEDURA?

Poslanica DS-a i članica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović, koja je i ovlašćeni predlagač inicijative, za Cenzolovku objašnjava da je sledeća faza da sam Savet REM-a da mišljenje o inicijativi, koje nije obavezujuće.

„Nakon pribavljenog mišljenja se sprovodi postupak u Skupštini. Pošto zakon ne kaže tačno kako se postupak sprovodi, logično je da to bude pred Odborom za kulturu i informisanje koji je nadležan za primenu Zakona o elektronskim medijima. Nakon te sednice na kojoj će se razgovarati o činjenicama i primedbama u inicijativi i razgovora sa članovima Saveta REM-a, pristupa se glasanju u Skupštini, koja mora da izglasa nepoverenje na isti način na koji je izglasala izbor članova, dakle većinom od 126 poslanika“, objašnjava Marjanovićeva.

Zakon, međutim, u ovom slučaju ne precizira rokove pa nije poznato kada će Odbor, a kasnije i plenum parlamenta, raspravljati o inicijativi.

„Ipak, poslanici opozicije će nastaviti da vrše pritisak, pratiti proces i insistirati da članovi Saveta REM-a podnesu izveštaj i odgovaraju na pitanja poslanika u postupku koji mora da se sprovede u Skupštini“, kaže ona.

Marjanovićeva očekuje da će se inicijativa u svakom slučaju brzo naći pred parlamentom, koji nastavlja da zaseda 9. aprila, s obzirom na to da su podnosioci inicijative tražili izjašnjavanje po hitnom postupku.

Savet REM-a je, inače, odbio da prati izbore, rekavši da je „zbog usvajanja Zakona o elektronskim medijima i Zakona o oglašavanju bilo je potrebno izmeniti softver za nadzor u velikom obimu, a za to nije bilo novca“.

Izvor: Cenzolovka