Grad preuzima RTK na rok od šest meseci?

Beograd, 06. april 2017. godine-

U Radio-televiziji Kragujevac u toku je izjašnjavanje zaposlenih o dobrovoljnom odlasku iz firme, uz jednu od tri opcije iz socijalnog programa koji je ponudilo Ministarstvo za rad.

Izjašnjavanje traje do 8. aprila, a do juče se za odlazak iz RTK, uz otpremnine iz socijalnog programa, izjasnila polovina, odnosno oko 30 zaposlenih u toj medijskoj kući.

Sindikat i zaposleni koji nameravaju da ostanu u firmi očekuju da će gradska uprava, shodno prošlonedeljnoj uredbi Vlade Srbije, početkom naredne sedmice zvanično od Vlade da zatraži preuzimanje Radio-televizije Kragujevac na rok od šest meseci, za koliko treba da sanira posledice prethodne privatizacije te medijske kuće, koja je poništena krajem januara i da je pripremi za ponovnu prodaju. Gradska uprava će morati da preuzme i obavezu vezanu za isplatu zaostalih zarada zaposlenima, kao i da izmiri preostale finansijske obaveze te medijske kuće koje, prema skorašnjim procenama, premašuju 30 miliona dinara.

– Vlada Srbije je početkom prošle nedelje donela uredbu kojom se omogućava ne samo Kragujevcu, nego i drugim gradovima u kojima je došlo do poništenja privatizacije elektronskih medija, da preuzmu te medije i da ih u roku od šest meseci pripreme za novu privatizaciju – kaže za naš list glavni poverenik UGS “Nezavisnost” u RTK Goran Antonijević, napominjući da gradska uprava zna za uredbu Vlade, te da su zaposleni u RTK ovih dana obavešteni da će nadležni u gradu da ispune obećanje koje se odnosi na pomoć opstanku te medijske kuće.

U Radio-televiziji Kragujevac smatraju da bi ta medijska kuća, ukoliko se situacija bude razvijala u skladu sa planiranom dinamikom, radio i televizijski program ponovo mogla da počne da emituje sredinom narednog meseca.

Izvor: Nuns press