Komunikacija između medija i policije najlošija u Srbiji

Beograd, 24.januar 2017.godine –

U komunikaciji medija i policije postoji dosta šumova, ali najglasniji su oni u Srbiji, pokazuju razgovori BIRN-a, za dokumentarni film „Policija i mediji“, sa novinarima i medijskim ekspertima u Srbiji i regionu. Kao preduslov za rešenje problema ističe se depolitizacija policije, ali i medijaFoto: N1

Za razliku od novinara, predstavnici policija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova smatraju da sa medijima imaju dobru saradnju. Policija Srbije nije se odazvala pozivu BIRN-a za razgovor.

Većina BIRN-ovih sagovornika iz Srbije ocenjuje da selektivan pristup medijima, curenje informacija iz istraga i njihova politizacija, kao i stigmatizacija određenih novinara predstavljaju najveće probleme u odnosu medija i policije.

Oni kao osnovni problem saradnje vide njihovu političku instrumentalizaciju, što za posledicu ima ciljano, sistematsko plasiranje informacija iz istraga u određene medije, takozvano curenje informacija. Upravo su curenje informacija iz istraga i njihova upotreba u političke svrhe doveli do tabloidizacije čitavog medijskog prostora.

„Tačno postoje ljudi koji su zaduženi u policiji i tužilaštvima da određenim medijima dostavljaju informacije za koje oni smatraju da su u tom trenutku profitabilne jednoj stranci, čoveku ili centru moći“, rekao je Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Odnos medija i policije u Crnoj Gori sličan je onom u Srbiji. Jedna od razlika jeste znatno manja tabloidizacija koja je u Crnu Goru stigla upravo iz Srbije. Podgorički novinari kažu da u formalnoj komunikaciji između policije i medija postoje određeni pomaci, ipak da li ima privilegija zavisi od toga koji mediji su u pitanju.

„Provladini mediji dobijaju informacije iz policije koje imaju političku konotaciju i koje bi mogle da naštete protivnicima vladajućih struktura“, objasnila je Dušica Tomović, BIRN Crna Gora.

Novinari iz Sarajeva sa kojima je BIRN razgovarao ističu curenje informacija kao jedan od problema, ali je on mnogo manje izražen nego u Srbiji. Oni ocenjuju da povlašćenih medija nema i da svi imaju iste probleme, a da se zvaničnim kanalima policije mogu dobiti samo šture, poluinformacije koje zadovoljavaju minimum informisanja javnosti.

Na Kosovu curenje informacija ne ističu kao dominantan problem. Tu je policija najmlađa institucija koja se trudi da stvori imidž transparentnosti. Novinari na Kosovu se suočavaju sa pritiscima, međutim oni su neuporedivo slabiji i drugačiji od onih u Srbiji i drugim zemljama regiona.

„Postoji dosta institucija sa problemom kada je u pitanju komunikacija, u poređenju sa policijom, kao što su tužilaštvo, vlada, lokalni gradonačelnici… Policija je u tom smislu veoma otvorena“, istakla je Jeta Džara, BIRN Kosovo.

„Kada procure određena dokumenta to nije loša stvar za novinare, ali kao novinar vi stalno morate da imate taj filter da li ste izmanipulisani da ispričate određenu priču i da li je javni interes bitniji od interesa osobe koja je dala ta dokumenta“, dodala je Džara.

Dokumentarni film „Policija i mediji“ premijerno je prikazan 23. januara na TV N1, a nastao je u okviru projekta Puls integriteta i poverenja u policije na Zapadnom Balkanu: POINTPULSE.

Izvor. BIRN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*