Bezbednost Ane Lalić i Dinka Gruhonjića nije procenjena ni nakon dva meseca, upozorava ANEM

Beograd, 22.05.2024. –

Uprkos obećanju, policija još uvek, ni nakon dva meseca, nije izradila stručnu procenu stanja bezbednosti predsednice Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ane Lalić i programskog direktora tog udruženja, univerzitetskog profesora Dinka Gruhonjića, upozorila je Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

“Apsolutno je neophodno da policija pronađe mehanizam i da garantuje bezbednost Ane Lalić, Dinka Gruhonjića i drugih ugroženih novinara”, naveo je ANEM u svom redovnom mesečnom Monitoringu medijske scene.

Podsetili su da je 26. marta, na redovnom tromesečnom sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova rekao da će stručna procena bezbednosti za Lalić i Gruhonjića biti urađena “u narednih deset do 15 dana”, ali to nije urađeno do danas.

Lalić i Gruhonjić su ranije izjavili da su dobili privatno obezbeđenje zahvaljujući angažovanju Evropske federacije novinara, nakon stotina pretnji smrću i hiljada šovinističkih uvreda koje su im upućene.

Predsednica NDNV-a Ana Lalić nedeljama je primala pretnje smrću i uvrede zbog kritika koje je javno iznela na račun Srpske pravoslavne crkve i srpskog nacionalizma.

Poslanik naprednjaka u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović priključio se napadima na Anu Lalić i na društvenoj mreži Iks, između ostalog, napisao da bi novinarka trebalo da bude “smeštena na psihijatriji”.

U hajku su se uključili i prorežimski tabloidi.

Izvor: Radio Slobodna Evropa