Rasprava o programu RTS-a: Najviše kritika na rad Informativnog programa

Beograd, 20.10.2023. –

Na današnjoj javnoj raspravi o programskom sadržaju Radio-televizije Srbije (RTS), koja je održana u Beogradu, uz niz konstruktivnih kritika, čule su se i primedbe na program javnog servisa, najviše na rad Informativnog programa, javlja ta medijska kuća.

Primedbama na progam, kako je najavljeno, biće posvećene naredne sednice Programskog saveta.

Naredne nedelje javne rasprave održaće se u Pirotu i Knjaževcu.

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (Birodi) Zoran Gavrilović upitao je zašto javni servis, koji ima svoj centar za istraživanje javnog mnjenja, radi onlajn ankete, umesto da u telefonskim i terenskim anketama pita publiku.

„Na sajtu RTS piše da od 1935. godine kuća radi slušanje publike. Zašto 2023. godine mi to nemamo? Javni servis je javni ako je u funkciji javnosti“, kazao je Gavrilović.

Predstavnik Evropskog partnerstva za demokratiju Dragan Kremer (EPD) predložio je formiranje profesionalnog tima za proveru vesti.

„Kada su dezinformacije najveći problem medija i u svetu i kod nas i kada se ne možete pouzdati u rad pojedinačnih novinara i urednika, RTS ima resurse da napravi tim za profesionalni ‘fakt čeking’ i da bude garant građanima da je ono što je izašlo iz RTS duplo provereno“, naveo je Kremer.

Izvor: N1