Prvostepena presuda Saviću i „Takovskim“ u korist Kovačevića

Gornji Milanovac, 13.10.2023. –

Na osnovu prvostepene presude Višeg suda u Beogradu od 4. septembra, „Takovske novine“, kao i njihov glavni i odgovorni urednik Nebojša Savić, obavezni su da na ime pretrpljene nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda, solidarno isplate Dejanu Kovačeviću 100 hiljada dinara u roku od 15 dana po prijemu presude.

Ovo je deo epiloga sudskog postupka između Kovačevića i „Takovskih novina“, koji je trajao više od dve godine. Da li će „Takovske“ podneti moguću žalbu i koja pravna sredstva eventualno dalje koristiti, nije za sada jasno jer, kako saznajemo upravo od kolega iz tih novina, oni još nisu dobili ovu presudu, pa trenutno ne mogu da kažu kako će se prema svemu odrediti. Kovačević je prvu stranu presude danas objavio na svom Fejsbuk profilu.

Kovačević, inače predsednik opštine, privatnom tužbom Višem sudu u Beogradu tražio je milion dinara odštete od „Takovskih“ i Savića zbog povrede časti i ugleda. Sud nije procenio da visina naknade treba da bude tolika, već deset puta manja, ali je svakako iz ovakve odluke jasno da Sud potvrđuje u izvesnoj meri opravdanost Kovačevićeve tužbe.

On je 28. januara 2021. tužio „Takovske novine“ i Savića kao urednika, posle članka sa naslovom „Obelodanjena mahinacija Kovačevića“ u jednom od tadašnjih brojeva ovog pisanog milanovačkog nedeljnika. „Takovske“ su takvom formulacijom naslovile tekst ispod kog se Savić potpisao (N.S), a radilo se u stvari o saopštenju PSOGM, gde se ovaj politički pokret poziva na istraživanja „VOICE“-a o poslovima koje „Niveus tim“ zaključuje sa lokalnom samoupravom na osnovu javnih nabavki iz oblasti socijalne zaštite.

Kovačevićeva tužba izazvala je tada burne reakcije određenog broja sugrađana, sindikata, medijskih udruženja i političkih organizacija, pa je u jednom trenutku došlo i do protestnog skupa ispred zgrade lokalne samouprave, sa porukom da svojim postupanjem Kovačević zapravo želi da ugasi lokalne novine iscrpljujući ih finansijski. On je takva tumačenja više puta demantovao tvrdeći da samo želi da se zaštiti od neistinitih navoda u javnosti koji mu povređuju ugled i čast, što se odražava i na njegovu porodicu.

On je u jednoj od izjava po ovoj temi, u avgustu 2021. rekao da će, ukoliko sud presudi u njegovu korist, novac od odštete vrlo rado pokloniti udruženjima za poboljšanje života dece sa smetnjama u razvoju.

Izvor: Cenzolovka