UNS: Hrkalović ponovo napada novinare koji izveštavaju o kriminalu i korupciji

Beograd, 11.10.2023. –

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog optužbi i uvreda koje je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović uputila novinarima KRIK-a i podseća da nije prvi put da ova nekadašnja visoko pozicionirana funkcionerka u policiji optužuje ili preti novinarima koji izveštavaju o kriminalu i korupciji.

KRIK je juče objavio tekst o vezama žandarma Nenada Vučkovića Vučka sa kriminalnim grupama Aleksandra Stankovića i Veljka Belivuka, a urednik ovog istraživačkog portala Stevan Dojčinović upitao je preko društvene mreže X (Tviter) Dijanu Hrkalović ima li komentar na tekst.

U odgovoru, Hrkalović je optužila novinare KRIK-a da su „prevaranti“, „deo kriminalne družine“, te „da služe političkim ciljevima CIA“, za šta su plaćeni.

UNS podseća da je Hrkalović optužena pred sudom za organizovani kriminal zbog zloupotrebe službenog položaja.

Pre godinu dana, UNS je Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara i Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara prijavio pretnje koje je novinarki Vremena i BIRN-a Jeleni Zorić i članovima njene porodice uputila Dijana Hrkalović gostujući na Televiziji Hepi.

UNS smatra da ovakav govor kreira atmosferu u kojoj je novinarski rad otežan, strah za bezbednost se uvećava i ugrožava se sloboda informisanja.

Izvor: UNS