UNS: Presudom protiv Brkića sud stao na stranu vlasti, a ne zakona

12.07.2023. –

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da su jučerašnjom presudom protiv glavnog i odgovornog urednika „Tabloida“ Milovana Brkića, Tužilaštvo i sud stali na stranu vlasti, a ne zakona i građana ove zemlje.

UNS i njegov pravni tim ne podržavaju izjave Milovana Brkića, ali smatraju da se u ovom slučaju ne radi o pozivanju na rušenje ustavnog poretka za šta je Brkić osuđen na kaznu zatvora.

UNS poziva na poštovanje i doslednu primenu zakona i sa pažnjom će i nadalje pratiti ovaj slučaj.

Podsetimo, novinar Milovan Brkić (66) osuđen je juče u Višem sudu u Beogradu na 14 meseci zatvora zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Tužilaštvo je teretilo Brkića da je 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta „Srbija protiv nasilja“, u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Više javno tužilaštvo je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenog oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Izvor: UNS