NUNS: Institucije da hitno reaguju na govor mržnje uperen protiv portala Info-Vranjske

Beograd, 15.06.2023. –

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra nedopustivim saopštenje gradskog odbora Srpske napredne stranke u Vranju, u kome se lokalni portal Info-Vranjske označava kao teroristički i izdajnički. 

U saopštenju se neprimerenom retorikom takođe širi verska, nacionalna i rasna mržnja, a portal Info-Vranjske optužuje da je glasilo drugog naroda, te ,,saučesnik terorističke organizacije koja javno iznosi separatističke namere prema još jednom delu srpskih teritorija”. 

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje retoriku vladajuće stranke i smatra neprihvatljivim ceo rečnik saopštenja. Ovakva vrsta verbalnog napada na medijski portal direktno ugrožavaj bezbednost novinara i od njih pravi mete daljih napada, jer se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane. 

Podsećamo da je govor mržnje u Srbiji kažnjiv, što je definisano u više pravnih akata –  članom 11 Zakona o zabrani diskriminacije, članom 75. Zakona o javnom informisanju i medijima, članom 51. Zakona o elektronskim medijima, a govor mržnje obuhvaćen je i članovima 317. i 387. Krivičnog zakonika.

NUNS poziva Srpsku naprednu stranku da osudi saopštenje Gradskog odbora u Vranju i ogradi se od ovakvog načina komunikacije. Takođe pozivamo nadležne institucije da preduzmu pravne korake i kazne ovakvu vrstu ponašanja i govora mržnje.

O ovakvom grubom kršenju zakona NUNS će obavestiti sve relevantne institucije u čijoj je nadležnosti borba protiv govora mržnje.

Izvor: NUNS