Bratu: OEBS pomno prati dešavanja na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije

Beograd, 03.05.2023. –

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu izjavio je da 29 godina od uspostavljanja Svetskog dana slobode medija, 3. maja, “novinari i novinarke širom sveta nastavljaju da se suočavaju sa složenim pretnjama i izazovima u ostvarivanju svog osnovnog prava na slobodu izražavanja i na pružanje sveobuhvatnih, pravovremenih i istinitih informacija građanima, stavljajući interes javnosti iznad drugih interesa”.

„OEBS pomno prati dešavanja na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine pred Apelacionim sudom u Beogradu, posle 24 godine i dva ponovljena suđenja, OEBS očekuje kredibilnu konačnu presudu zasnovanu na činjenicama i dokazima koji su izvedeni tokom ovog skoro deceniju dugog procesa“, istakao je Bratu, u autorskom tekstu za list Politika.

Kako je naveo, „u slučajevima ‘Pantić’ i ‘Vujasinović’ optužnice nema ni na vidiku, a samim tim ni perspektive za odgovarajući sudski epilog“. „Porodice i dalje čekaju na zadovoljenje pravde“.

„Potrebno je da svaki slučaj narušavanja bezbednost novinara bude jednako i efikasno tretiran pred zakonom. Trebalo bi da postoji budnost, saradnja, pravičnost i kolektivno delovanje, jer je obezbeđivanje slobode medija zajednička ogovornost svih relevantnih društvenih aktera“, ocenio je Bratu.

On je naveo da „sloboda medija i demokratija ne mogu postojati jedno bez drugog“.

„Samo udruženim snagama i zajedničkim radom“, ocenio je, „možemo stvoriti društvo u kojem novinari mogu, bez straha za svoju i bezbednost svojih porodica, na profesionalan, objektivan i etički način informisati građane o pitanjima od javnog značaja“.

„Svima u ovom društvu treba da je stalo do toga, a OEBS će, kao partner od poverenja, pružiti podršku Srbiji da unapredi slobodu medija, medijsku reformu i bezbednost novinara“, istakao je Bratu.

„Prvi i najvažniji korak na tom putu, o čemu svedoči i suđenje u predmetu Slavko Ćurivija, koje je u toku, jeste da niko ne treba da prođe nekažnjen za ubistvo, a ponajmanje kada je u pitanju političko ubistvo novinara“, poručio je Bratu.

Izvor: N1