Sindikat RTS-a traži hitnu sednicu Upravnog odbora zbog boljih uslova rada, ali i povećanja pretplate

Beograd, 19.04.2023. –

Nezavisni strukovni sindikat RTS-a uputio je Branislavu Klanščeku, predsedniku UO RTS-a, zahtev za hitno održavanje sednice Upravnog odbora, zbog, kako navode, nemogućnosti ostvarivanja socijalnog dijaloga, u cilju zaštite i unapređenja profesionalnih, radnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava zaposlenih.

U zahtevu se ističe da je hitno održavanje sednice UO RTS-a potrebno zbog odlučivanja o zahtevima sindikata sa nedavnog protesta.

Sindikat traži uvećanje osnovne zarade sa 23.000 dinara na 27.600 dinara, kao i povećanje iznosa za topli obrok i regres „s obzirom na visoku inflaciju i u uslovima porasta realnih troškova života“.

Dalje se traži zapošljavanje mladih stručnih kadrova u RTS-u, „imajući u vidu sadašnju starosnu strukturu zaposlenih na radiju – 53 godine, odnono na televiziji – 51“

Nezavisni strukovni sindikat zahteva i uvećanje takse za javni medijski servis „u cilju opstanka RTS-a“, kao i transparentnost u radu JMU RTS-a.

Podsetimo, Nezavisni strukovni sindikat RTS-a i UGS Nezavisnost, koje je podržao Samostalni sindikat u RTS, održali su protest 5. aprila u holu zgrade u Takovskoj 10, nezadovoljni materijalnim položajem zaposlenih i nedostatkom socijalnog dijaloga u javnom medijskom servisu.

Učesnici su ponovili zahteve o kojima pregovaraju duže od pet meseci, ali kako su rekli, napretka u razgovorima nema.

– Protest je organizovan zbog nemogućnosti socijalnog dijaloga u RTS, između Upravnog odbora i rukovodstva. Osnovni zahtev je upravo vezan za nemogućnost ostvarivanja tog dijaloga, u cilju zaštite i unapređenja profesionalnih, radnih, ekonomnskih, socijalnih i kulturnih prava zaposlenih, rekao je tada za Danas predsednik Strukovnog sindikata RTS Dragan Milošević.

Izvor: DANAS