Koalicija za slobodu medija: Ispitati teško targetiranje upućeno NDNV-u

Beograd, 17.03.2023. –

Koalicija za slobodu medija apeluje na policiju i tužilaštvo da preduzmu sve neophodne radnje i ispitaju teško targetiranje koje je učinjeno prema Nezavisnom duštvu novinara Vojvodine, pogotovo što ovo nije prvi ovakav slučaj, i što ovakve optužbe mogu ozbiljno da ugroze bezbednost novinara. Na žalost u Srbiji nema odvraćajućeg efekta po one koji targetiraju novinare i olako ih pretvaraju u neprijatelje države, a posledice po novinare mogu da budu veoma teške.

U sredu, 15. marta, na zvaničnu mejl adresu NDNV stigla je nova pretnja koju je potpisao “Konzervativni pokret Naši”, u kojem targetiraju ovu organizaciju, kao i portal Autonomija, čiji je NDNV izdavač, optužujući ih da su “strani plaćenici”, kao i da vode “medijski rat protiv Rusije i Srbije” i “promovišu Ukrajinski neonacizam”.

U mejlu se navodi da KP “Naši” skreću pažnju da portal Autonomija info “otvoreno radi na promociji nezavisnosti severne srpske pokrajine, što je otvoreno kršenje Ustava”.

Prema njihovim rečima javnost mora biti upoznata da se “ne radi o slobodnim medijima, već o eksponentima Zapada, kojima je jedini cilj vođenje medijskog rata protiv Srbije i Rusije”.

Posebno su targetirani programski direktor NDNV – a Dinko Gruhonjić i kolumnista Autonomije novinar Teofil Pančić “koji moraju dati odgovore o svom radu pred nadležnim institucijama”.

Koalicija za slobodu medija ukazuje da je u poslednje vreme došlo do porasta targetiranja i pretnji prema novinarima, kao i da su nedavno predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu izrazili zabrinutost zbog nasilja i pretnji novinarima u Srbiji.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Izvor: Cenzolovka