MFRR i SafeJournalists mreža – Slavko Ćuruvija: Ciklus nekažnjivosti ubistava novinara u Srbiji mora se prekinuti

Beograd, 16.03.2023. –

Nakon prošlonedeljnog početka ponovljenog suđenja u Apelacionom sudu za ubistvo srpskog urednika i izdavača Slavka Ćuruvije 1999. godine, partneri Media Freedom Rapid Response-a (MFRR) i SafeJournalists mreže (SJN) danas obnavljaju naš poziv da pravda za njegovo ubistvo konačno bilu obezbeđena.

Presuda na čekanju – kojom će se ili potvrditi ili odbaciti prethodne osuđujuće presude izrečene četvorici službenika državne bezbednosti za izvršenje i planiranje njegovog ubistva – biće najvažnija za slobodu medija i novinarstvo u modernoj istoriji Srbije.

Skoro 24 godine nakon što je urednik i osnivač Dnevnog telegrafa i Evropljanina ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, teško je proceniti implikacije odluke petočlanog veća sudija za Srbiju.

Potvrđivanjem presude kojom su optuženi osuđeni na ukupno 100 godina zatvora konačno bi se okončala više od dve decenije duga borba za pravdu koju vode Ćuruvijina porodica i najbliži, kolege i organizacije civilnog društva.

Donošenje osuđujuće presude predstavljalo bi izuzetan uspeh za one koji su se žrtvovali da bi obezbedili poštovanje Ćuruvijinog nasleđa, a oni koji su ga ubili na ulazu njegovog stana ne bi prošli nekažnjeno.

S obzirom na to da u modernoj istoriji Srbije niko nikada nije osuđen za ubistvo novinara, ovo bi predstavljalo vitalnu pravosudnu prekretnicu. Usred trenutne toksične klime po bezbednost novinara u Srbiji, to bi takođe poslalo jasnu poruku da svako ko razmišlja da pokuša da napadne ili ućutka novinara neće izbeći odgovornost.

U širem smislu, ova presuda – koja bi osvetlila zločine Miloševićevog režima – predstavlja bi pravovremeni lakmus test za vladavinu prava i demokratiju u Srbiji, kao i za odlučnost vlasti u pokušaju da razreše niz ubistava novinari krajem 1990-ih i početkom 2000-ih.

Ako visoki državni funkcioneri budu osuđeni, to će dati preko potrebnu nadu da se može, čak i decenijama nakon počinjenih zločina, postići pravda za druge novinare ubijene u raspadu Jugoslavije: Milana Pantića 2001. i Dadu Vujasinović, okolnosti čije smrti 1994. nikada nisu u potpunosti utvrđene.

Dok čekamo konačnu presudu u narednim mesecima, naše organizacije danas ponovo izražavaju solidarnost sa porodicom Slavka Ćuruvije, njegovom udovicom Brankom Prpom i svima onima koji su bili toliko temeljni u kampanji za pravdu, uključujući novinare i medijska udruženja, Komisiju za istraživaje ubistava novinara i Fondacije Slavka Ćuruvije.

Nadamo se da će pravda za Slavka Ćuruvije biti obezbeđena i da će začarani krug nekažnjivosti za ubistva novinara u Srbiji, konačno, biti prekinut.

Potpisnice:

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

International Press Institute (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Članice SafeJournalists mreže:

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Sindikat novinara Hrvatske

Izvor: Safe Journalists