„Maltretiranje medija za male pare“: KRIK tužen 11 puta za godinu dana

Beograd, 01.08.2022. –

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova tužila je istraživački portal KRIK i njegovog urednika Stevana Dojčinovića tražeći šest hiljada evra naknade zbog povrede časti i ugleda.

Kako za Danas navodi Dojčinović, u pitanju je jedanaesta tužba koja je u vremenskom razmaku od godinu dana podneta protiv portala.

– Praktično, u poslednjih godinu dana gotovo da nismo objavili tekst zbog kojeg nas neko nije tužio. Pritom, radi se o galeriji uticajnih ljudi koji su na neki način povezani sa vlašću, kaže Dojčinović.

Tužeći KRIK, Hrkalović je došla u društvo u kom se već nalaze Predrag Koluvija, vlasnik plantaže Jovanjica, Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno-informativne agencije, Goran Živković, načelinik Odeljenja za zaštitu svedoka MUP-a, biznismeni Bogoljub Karić, Stanko Subotić i Nikola Petrović, kao i list Kurir.

Svaka od ovih tužbi, dodaje Dojčinović, predstavlja takozvane SLAPP tužbe. U pitanju je engleski akronim koji označava – “Strateške tužbe protiv učešća javnosti”.

– Sve ove tužbe imaju za cilj da nas zaustave, da nas ućutkaju. Ja ne znam da li svi ovo rade koordinisano ili prosto vide jedni od drugih, ali svaka od ovih tužbi predstavlja teret po normalno funkcionisanje redakcije. I kada dobijemo presude u našu korist, mi zapravo gubimo, jer svaka od ovih tužbi iziskuje neverovatnu količinu vremena. Na svaku tužbu treba odgovoriti, potrebno je pripremiti odbranu, fizički otići na ročišta, ističe Dojčinović.

Opisujući koliko vremena ove tužbe mogu da “pojedu” urednik KRIK-a navodi primer iz druge polovine juna. U te dve nedelje, ističe on, redakcija je imala osam zakazanih ročišta. Od tih osam, na pet je morao on lično da se pojavi.

– To je pet radnih dana koje sam ja proveo u sudu. Pritom, sudije imaju mogućnost da odbace neosnovane tužbe, ali to ne čine. Tako dolazimo do apsurdne situacije da se protiv nas vodi postupak po tužbi načelnika Odeljenja za zaštitu svedoka MUP-a zbog teksta u kom se navodi da je on podneo tužbu protiv nas, navodi Dojčinović.

Ovakva praksa sudova koji nijednu tužbu ne odbacuju, prema Dojčinovićevim rečima, doprinela je većem broju tužbi koji imaju za cilj maltretiranje medija.

– Podnosioci tužbi u suštini ne rizikuju mnogo toga. Ako izgube postupak, oni moraju da plate sudske troškove koji ne iznose više od par hiljada evra. To je za moćne ljude mala cena za maltretiranje medija koji izveštavaju o njima, kaže Dojčinović.

Dijana Hrkalović tužila je KRIK zbog šest tekstova iz januara i februara ove godine u kojoj su izneti detalji optužnice protiv nje.

„Na ovaj način na nju se navlači gnev svih čitalaca s obzirom da je označena odgovorna osoba za neke od najtežih krivičnih dela čime joj je potencijalno i ugrožena bezbednost“, preneo je KRIK detalje tužbe.

Podsetimo, Dijani Hrkalović se u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu sudi zbog optužbi da je počinila krivično delo trgovina uticajem. Ona se tereti da je uticala na svoje podređene da ne dostave tužilaštvu izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka, da je naređivala fiktivno stavljanje na mere kriminalca Darka Eleza, kao i da su po njenom nalogu brisani delovi snimka prisluškivanog razgovora advokata Dragoslava Ognjanovića.

Izvor: Danas