Nove pretnje Jeleni Zorić

Beograd, 26.07.2022. –

Jelena Zorić je Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Srbije prijavila ugrožavanje sopstvene i bezbednosti svoje porodice koje je tokom gostovanja na Happy TV 26.7. izrekla bivša državna sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović, okrivljena od strane Tužilaštva za organizovani kriminal.

Dijana Hrkalović je tokom gostovanja u emisiji pomenute televizije, po rečima Jelene Zorić, najviše govorila o slučaju Jovanjica, koji novinarka Zorić prati od početka i zbog čega je već doživela pretnje od strane pravnog zastupnika optuženog Koluvije. Hrkalovićeva je, između ostalog, rekla: “Kako čujem, brat novinarke Zorić priča da je ona imala problem sa redakcijom televizije na kojoj je prethodno radila zato što je prikrila prepisku između Drecuna (tužilac u predmetima za slučaj Jovanjica) i nekog kriminalca, najverovatnije Koraća, koja je stigla na mejl te redakcije. Prikrila je to od svog uredništva. Kako se to zove? Selektivno istrazivačko novinarstvo ili kako?”

Jelena Zorić je Radnoj grupi prijavila da je Hrkalovićeva izrekla laži, te da je ona o toj navodnoj prepisci napravila i prilog za Televiziju N1, te da spominjanje njenog brata u kontekstu istraživanja o Jovanjici doživljava kao pretnju upućenu članovima njene porodice i njoj.

Zorić je napomenula da njen brat ne živi u Beogradu i nije ni na koji način povezan s njenim izveštavanjem o Jovanjici. Nadležno tužilaštvo pozvalo je Jelenu Zorić da tokom sutrašnjeg dana da iskaz o navedenioj pretnji.

Nedopustivo je da se preti novinarkama i novinarima, posebno onima koji se bave istraživačkim novinarstvom, najtežim temama sa kojima se društvo u Srbiji suočava. I zbog čega su ubijani novinari. Nekažnjivost je nedopustiva, rekao je Veran Matić, član Radne grupe, i podržao efikasnu i brzu reakciju Tužilaštva i u ovom slučaju.

Nadamo se da će nova Vlada Srbije pronaći način da u Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost novinara zajednički na sigurnosti medijskih radnika radi Vlada i sve organizacije koje predstavljaju medijsku zajednicu.

Izvor: Javni servis