Kako mediji treba da izveštavaju o samoubistvima: Pisanje o suicidu ima negativni uticaj

Beograd, 19.07.2022. –

Svake godine od suicida premine preko 700.000 ljudi u svetu a samoubistvo predstavlja četvrti najčešći uzrok smrti među mladima starosti od 15 do 29 godina. Istraživanja pri tome pokazuju da način na koji mediji izveštavaju o suicidu može dovesti do porasta pokušaja samoubistava.

Kako navodi Svetska zdravstvena organizacija, ovo je posebno primećeno u slučaju kada se izveštava o suicidu poznatih osoba i kada se opisuju detalji događaja.

U Srbiji od suicida prošle godine preminule su 883 osoba, a u pojedinim slučajevima medijsko izveštavanje bilo je posebno problematično zbog čega su reagovale i nevladine organizacije, upozoravajući na nedopustivo iznošenje detalja iz privatnog života stradalih osoba.

Prema smernicama koje je izradila međunarodna organizacija Samarićani, koja se bavi prevencijom suicida, u medijskom izveštavanju o ovoj temi važno je izbegavati izveštavanje o načinima na koje je preminula osoba stradala, pogotovu u naslovima teksta.

– Uključite informacije da se suicid može sprečiti i informacije o organizacijama koje pružaju podršku; suzdržite se od upotrebe senzacionalističkog jezika illi glorifikovanja suicida; ne govorite od određenim mestima ili lokacijama kao poznatim po tome što se na njima dešavaju samoubistva; izbegavajte dramatične, emotivne ili senzacionalističke slike i videe; izbegavajte preterano izveštavanje o događaju ili postavljanje vesti o njemu na posebno vidjivo mesto (npr. naslovnu stranu); odnosite se prema društvenim mrežama sa oprezom (sigurnije je da se ne dozvoli komentarisanje priča o suicidu); izbegavajte prenošenje sadržaja iz oproštajnog pisma; izbegavajte spekulacije o tome šta je moglo da dovede do suicida jer se tako pojednostavljuje problem – neki su od saveta Samarićana.

Oni se posebno osvrću i na izveštavanje o suicidu mladih ljudi, naglašavajući da su mlade osobe posebno podložne da budu pod uticajem izveštavanja o suicidu.

– Kada se izveštava o smrti mladih osoba, ne treba priču plasirati na nepotrebno izraženo vidljivo mesto ili koristiti niz fotografija, uključujući galerije. Ne treba koristiti emotivni, romatizovani jezik ili slike – pristup zasnovan na činjenicama je mnogo sigurniji. Izveštavanje koje pokriva širi spektar problema vezanih za suicid, uključujući i to da se može sprečiti, može umanjiti rizik od suicidalnog ponašanja – navode Samarićani.

Uputstvo Samarićana u mnogome se poklapa sa preporukama SZO medijima kako da izveštavaju o suicidu na šta je ukazivala novinarka An Mari Ćurćić, koja stoji iza kampanje „Za tebe, važno je“, posvećene zaštiti mentalnog zdravlja.

Brojevi telefona za pomoć

Broj SOS linije za prevenciju samoubistva pri Klinici „Dr Laza Lazarević“ je 0800 309 309, opcija 1, i dostuan je 24h svakoga dana. Linija centra Srce je 0800-300-303, svakog dana od 14h do 23 časa.

Izvor: Danas