Ovako bi trebalo da se štite novinari!

Zaječar, 14.07.2022. –

Pošto je naš portal objavio da se dopisnik Danasa Miljko Stojanović i dalje oseća ugroženo zbog pretnji komšije, istog dana je policija u Zaječaru pozvala novinara da da izjavu. Policajci su, kaže Stojanović, kazali da su videli tekst u Cenzolovki i pitali ga da li mu treba pomoć.

Posle teksta Cenzolovke pod naslovom „Novinar Danasa Miljko Stojanović nakon presude zbog pretnji smrću: Osuđeni se nije ni pokajao ni smirio”, objavljenog danas, policija u Zaječaru pozvala je Stojanovića da da izjavu.

Prema rečima novinara, policajci su kazali da su videli tekst u Cenzolovki i pitali da li mu treba pomoć.

Pozvali su, takođe, i njegovu koleginicu, urednicu u Glasu Zaječara, koja je spomenuta u FB objavi osuđenog koja je usledila nakon što je na društvenim mrežama objavljena informacija o presudi, o čemu je izvestila Cenzolovka.

Stojanović kaže da su u policiji bili više nego korektni, uzeli njegovu izjavu i obećali da će o najnovijem razvoju događaja obavestiti Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu.

„Rekao sam im da se osećam ugroženo jer ne vidim kod Petra Stojkovića promene u ponašanju i razmišljanju nakon presude, mada sam bio ubeđen da on više neće ni na koji način da preti novinarima i da ih vređa”, kaže novinar Danasa za Cenzolovku.

On dodaje da je zabrinut i za bezbednost koleginice iz Glasa Zaječara, kao i brata njegove supruge iz Ukrajine, koji je izbegao zbog rata i smešten je kod njega.

Osnovni sud u Zaječaru je prošle sedmice prvostepeno osudio  Stojkovića, zbog ozbiljnih pretnji novinaru Stojanoviću, na osam meseci zatvora u kućnim uslovima, uz zabranu prilaska oštećenom u trajanju od tri godine.

Stojanović je u martu ove godine u Danasu objavio tekst pod naslovom „Ukrajinac iz Lavova koji je došao u Srbiju: Ne želim da ubijam ljude”, posle kojeg su na društvenim mrežama usledili brojni komentari, pa i pretnje smrću.

Juče je reagovala i Slavko Ćuruvija fondacija, objavom na svojoj Fejsbuk strani, pozdravivši akciju policije i izjavila da čeka i ostale policijske uprave širom Srbije da reaguju proaktivno i zaštite novinare koji su pod svakodnevnim pretnjama i pritiscima.

Izvor: Cenzolovka