NUNS: U Vranju ponovo pritisak na novinare

Vranje, 08.07.2022. –

Posle maltertiranja novinara OK Radija, vranjski novinari ponovo su meta pritisaka, ovog puta u obliku vređanja i prozivanja od strane ljudi bliskih Srpskoj naprednoj stranci.

Velimir Bulatović, otac narodnog poslanika Srpske napredne stranke iz Vranjske Banje Slaviše Bulatovića, nedavno je na svom Fejsbuk profilu napao i izvređao novinare Danasa, N1 i portala InfoVranjske, nazvavši ih „stokom novinarskom“.

Nakon ponovnog pisanja InfoVranjskih o poslovima Bulatovića, on je opet iskoristio onlajn prostor za vređanje usmervši se ovoga puta na novinara pomenutog portala Slavomira Kostića.

InfoVranjske godinama trpe pritiske zbog kritičkog izveštavanja, a prošle godine našale su se na meti SLAPP tužbi Milenijum tima. Pritisci se nastavljaju u obliku vređanja i omalovažavanja.

„Portal InfoVranjske.rs smatra da je ovo još jedan klasičan napad na nezavisno novinarstvo u Vranju. Očigledno je da oni ne umeju ili ne žele da razgovaraju, već je njihov jezik, jezik vređanja. Portal neće odustati od svojih principa i prakse, bez obzira na vređanja, ponižavanja i učestale pretnje. Naša misija je jasna, građani grada Vranja moraju da znaju istinu, i od nje nismo odustali, niti planiramo“, rekao je povodom najnovijih pritisaka glavni i odgovorni urednik InfoVranjskih Mihajlo Stojković.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje vređanje novinara od strane Velimira Bulatovića. Pozivamo gospodina Bulatovića, kao i sve političke funkcionere i ljude bliske njima da budu pristojni u svojim odgovorima na izveštavanje novinara koje je u javnom interesu građana. U skladu sa zakonom, nosioci javne i političke funkcije moraju da trpe veći stepen kritike koja se odnosi na rezultate njegovog rada a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja. Budući da je u svom obraćanju putem društvenih mreža pozvao državne organe da se bave novinarstvom, podsećamo gospodina Bulatovića da državni organi ne mogu da se bave uređivačkom politikom medija, niti na bilo koji način smeju da vrše pritisak na novinare i medije.

Izvor: NUNS