U trci za nacionalne frekvencije 14 televizija i sedam radio-stanica

Beograd, 07.07.2022. –

Na konkurs Regulatornog tela za elektronske medije, koji je zaključen 20. juna, za četiri nacionalne frekvencije prijavilo se 14 televizija, dok se za isti broj radijskih nacionalnih frekvencija prijavilo sedam radio-stanica.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije usvojio je na današnjoj sednici Listu podnosilaca prijave na Javni konkurs za izdavanje dozvola za pružanje medijske usluge televizijskog emitovanja i medijske usluge radija putem terestričkog digitalnog, odnosno analognog prenosa za područje cele Republike Srbije, objavljenog u „Sl. glasnik RS“, broj 49/2022 i dopune „Sl. glasnik RS“, broj 67/2022, čije su prijave potpune i podnete u predviđenom roku, objavljeno je na sajtu REM-a.

Već je ranije bilo objavljeno da su se za nacionalne frekvencije prijavili dosadašnji imaoci takvih dozvola: Pink Media Group d.o.o. (TV Pink), Happy TV d.o.o. (Nacionalna Happy TV), Prva televizija d.o.o. (Prva) RDP B92 d.o.o. (TV B92).

Firma Željka Mitrovića konkurisala je sa još jednom televizijom, sadašnjim kablovskim kanalom Vesti, dok je u trci za „nacionalnu klasu“ i brat Srđana Milovanovića, vlasnika Prve i B92, Zvezdan, doskorašnji poverenik niškog odbora SNS-a i vlasnik firme Kopernikus Cable Network d.o.o., sa KCN Nacionalna.

Među kandidatima su i dve kablovske televizije iz grupacije Junajted medija, njuz kanal N1 (N1 televizija d.o.o.) i Nova S (Nova S televizija d.o.o.), kao i ogranak krajem prošle godine pokrenute regionalne televizija Una (Una World d.o.o.), ali je tu i vaskrsla BK TV (RTV BK Telecom d.o.o.).

Novi na televizijskom nebu Srbije, trenutno kablovski kanali Kurir TV (Adria Media Group d.o.o.), Tanjug TV (Tačno d.o.o.) i K1 (Minacord Media), takođe žele da budu nacionalni emiteri. Tanjug i K1, inače vlasnički tesno povezani, podneli su prijavu za zajedničko korišćenje frekvencije.

Iznenađenje je učešće na ovom konkursu mađarske komercijalne televizije TV2, čijeg vlasnika mediji dovode u blisku vezu s premijerom te zemlje Viktorom Orbanom, a koji je uslov za učešće ispunio preko ovde registrovane firme TV2 RS Broadcasting.

Za upražnjenu petu nacionalnu televizijsku frekvenciju Savet REM-a u ovoj turi nije raspisao konkurs.

Za četiri nacionalne radijske frekvencije na konkurs REM-a prijavio se pak upola manji broj kandidata.

Dosadašnji korisnici tih frekvencija, Play radio d.o.o. (Radio Play), Index d.o.o. (Radio S2), Radio S d.o.o. (Radio S) i Radio Hit FM d.o.o. (Hit Music FM) ponovo su se prijavili.

Radio S i Radio S2 su preko raznih firmi u krajnjem vlasništvu dece Zorana Bakija Anđelkovića, Predraga i Irene, dok je Radio Hit FM, preko istoimene firme i Lite FM, u vlasništvu Maxim Media Plus. Većinsko vlasništvo u toj firmi ima Saša Blagojević (vlasnik tabloida Alo i RTV Studio B), dok su manjinski vlasnici Miloš i Ružica Krdžić, inače bračni par.

Maxim Media Plus postala je ove godine vlasnik firme Kolorton print, iste one koja je prošle godine dobila dozvolu za petu nacionalnu radijsku frekvenciju. Projekat s kojim su konkurisali, Radio Cherry, nikad nije zaživeo, već je na toj nacionalnoj frekvenciji u aprilu počeo da se emituje Radio Karolina (u krajnjem vlasništvu upravo Maxim Media Plus), dok je na tri dotadašnje lokalne frekvencije tog radija (Novi Sad, Beograd i Niš) krenulo emitovanje Radija Lola.

Osim u Radiju Hit FM, Radiju Karolina i Radiju Lola, preko suvlasništva u firmi Maxim Media Plus, a onda i preko brojnih „ćerki firmi“, Blagojević i Krdžići vlasnici su i radio-stanica TDI radio 91,8, Radio TDI Seven, TDI radio 107,5, Radio Jat, Radio TDI Central i TDI Radio Istok.

Radio Play (nekadašnji Radio B92) u vlasništvu je Srđana Milovanovića, čiji je brat Zvezdan, sa firmom Kopernikus Cable Network konkurisao i za dobijanje dozvole za budući Radio Balkan. Sa projektom pod istim nazivom Play radio d.o.o. konkurisao je, inače, 2019. za petu radijsku frekvenciju.

Kao i na konkursu pre tri godine, u aktuelnoj trci za jednu od četiri nacionalne frekvencije ponovo je Medijski centar Radio Puls Grocka d.o.o. sa projektom Nacionalni Radio Puls. Iza te firme stoji udruženje Centar za edukaciju i unapređenje društva „Puls“, čiji je zastupnik Stefan Radić, koji je, opet, preko firmi Radio Oskar i Context vlasnik Radija Puls, lokalnog radija u Grockoj. Prošle godine Savet REM-a izrekao je tom radiju meru privremene zabrane objavljivanja programskog sadržaja na 15 dana, zbog, ispostavilo se, vređanja i proklinjanja u živom programu Željka Matorčevića, urednika portala Žig info iz Grocke.

Za iznenađenje u radijskoj konkurenciji pobrinuo se Obrazovni centar Smartacus d.o.o. iz Beograda koji se na konkurs prijavio s idejom o pokretanju Radija Neven. Na svom sajtu navode da su „prva škola SuanPan mentalne aritmetike u Beogradu, pionir u edukaciji i popularizaciji ove veštine na teritoriji našeg glavnog grada“. Vlasnik direktor Smartacusa je Đorđe Janković.

Savet REM-a je danas takođe saopštio da će pre odlučivanja o izdavanju dozvola za pružanje usluge televizijskog emitovanja i medijske usluge radija za područje cele Republike Srbije „obaviti javne razgovore sa navedenim podnosiocima prijava“, koji su „dužni da se odazovu pozivu na javni razgovor“. Mediji pišu da će ti razgovori biti obavljeni do polovine jula.

Izvor: Cenzolovka