Zaposleni u RTV-u dali rok REM-u: Sedam dana da odgovorite na naš zahtev ili slede protesti

Novi Sad, 10.06.2022. –

Protiv članova Upravnog odbora RTV-a biće podnete krivične prijave zbog nesavesnog rada, a o stanju u pokrajinskom javnom servisu iduće nedelje biće obavešteni i predstavnici OEBS-a i EBU-a

Nakon pisma u kojem tri reprezentativna sindikata u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) traže smenu svih članova Upravnog odbora te medijske kuće zbog neaktivnosti, Savetu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) danas je sa iste adrese upućen i konkretan rok za traženu akciju – sedam dana. 

To je jedna od tri odluke koje su danas doneli zaposleni u RTV-u na sastanku sa predstavnicima Samostalnog sindikata, Strukovnog sindikata i Sindikata Nezavisnost, potvrdio je za Cenzolovku Darko Šper, poverenik Sindikata Nezavisnosti u pokrajinskom javnom servisu.

„Savetu Regulatornog tela za elektronske medije dali smo rok od sedam dana da odgovori na naš dopis i pokrene smenu članova Upravnog odbora, a ako takva reakcija izostane, organizovaćemo proteste, koji ipak neće podrazumevati obustavu rada“, navodi Šper. 

„Dogovoreno je i da budu podnete krivične prijave zbog nesavesnog rada protiv svih članova Upravnog odbora, kao i da o stanju u RTV-u i neaktivnosti Upravnog odbora, zbog koje od jula prošle godine RTV nema generalnog direktora, niti je raspisan javni konkurs, obavestimo predstavnike OEBS-a i EBU-a (Evropska radiodifuzna unija)“, kazao je poverenik Sindikata Nezavisnost u RTV-u, naglasivši da se do sada niko nije oglasio povodom zahteva upućenog REM-u.  

Iako je konstituisan još 19. jula prošle godine, Upravni odbor RTV-a od tada nije raspisao javni konkurs za novog generalnog direktora, niti je na tu funkciju imenovao vršioca dužnosti, iako je direktorski mandat Miodragu Koprivici istekao 7. jula 2021. Pokrajinski javni servis od tada vodi Koprivičin zamenik Jožef Klem, kojem, avaj, početkom jula ističe jednogodišnje produženje ugovora o radu.

Tri reprezentativna sindikata u RTV-u obraćala su se Upravnom odboru u aprilu i maju ove godine, tražeći da se hitno raspiše javni konkurs za novog generalnog direktora i istovremeno imenuje vršilac dužnosti.

Obraćanje sindikata REM-u pre dva dana usledilo je nakon što je oba puta izostao ne samo odgovor na ta pisma već i ispunjavanje zahteva, koji nije ništa drugo do podsećanje članova Upravnog odbora na jednu od njihovih važnijih nadležnosti.  

Inače, za gotovo 11 meseci rada, novi Upravni odbor RTV-a nije se pozabavio ni upražnjenim mestom direktora programa, kojeg RTV nema još od kraja maja prošle godine (!), niti je za sve to vreme raspisao konkurs za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa RTV-a, već je tek imenovao vršioca dužnosti.

Izvor: Cenzolovka