UNS traži da Međunarodna federacija novinara usvoji rezoluciju o Milanu Pantiću

17.05.2022. –

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je da Međunarodna federacija novinara (IFJ) na predstojećoj skupštini usvoji rezoluciju kojom traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

U predlogu rezolucije UNS naglašava da istraga policije i tužilaštva u Jagodini nije dovela do kažnjavanja počinilaca i nalogodavaca ubistva novinara Milana Pantića i da stoji u mestu punih 21 godinu.

UNS je zatražio da skupština Međunarodne federacije novinara podrži rad Komisije za istraživanje ubistava novinara.

U tekstu predložene rezolucije istaknuto je da je Komisija, kao telo koje ima mandat Vlade Srbije, svoj rad okončala i da je policijska istraga ukazala na nalogodavce i izvršioce ubistva novinara Milana Pantića.

“Zabrinuti zbog toga što su nalazi Komisije za istraživanje ubistava novinara dostavljeni srpskim zvaničnim organima i što nema pomaka”, piše u predlogu rezolucije UNS i u nastavku traži podrška za zahtev da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj ubistva Milana Pantića.

Skupština Međunarodne federacije novinara održava se u Omanu od 31. maja do  3. juna ove godine i na njoj će UNS predstavljati član Uprave Miljan Vitomirović.

Međunarodna federacija novinara, čiji je UNS punopravni član, najveća je novinarska organizacija na svetu. Predstavlja  600 000 profesionalaca iz više od 140 zemalja. 

Tekst rezolucije koju je UNS predložio možete u celosti pročitati u nastavku.

Ubice novinara Milana Pantića moraju biti kažnjene

Podnosilac Udruženje novinara Srbije

Kongres Međunarodne federacije novinara, Muskat, Oman, 31. maj – 3. jun 2022. godine

Imajući u vidu da se 11. juna 2022. godine navršava 21 godina od nekažnjenog ubistva lokalnog novinara i dopisnika „Večernjih novosti“ Milana Pantića koje se dogodilo ispred vrata njegovog doma u Jagodini, gradu u centralnoj Srbiji.

Uzimajući u obzir da je vlast u Srbiji osnovala Komisiju za istraživanje ubistava novinara 2013. godine u čijem sastavu su novinari, predstavnici policije, tužilaštva i Bezbednosno informativne agencije.

Naglašavajući da je u mandatu Komisije za istraživanje ubistava novinara od njenog osnivanja i rad na rasvetljavanju slučaja ubistva Milana Pantića.

Ističući da je Komisija, kao telo koje ima mandat Vlade Srbije, svoj rad okončala i da je policijska istraga ukazala na nalogodavce i izvršioce ubistva novinara Milana Pantića.

Podvlačeći da istraga policije i tužilaštva u Jagodini nije dovela do kažnjavanja počinilaca i nalogodavaca ubistva novinara Milana Pantića i da stoji u mestu punih 21 godinu.

Zabrinuti zbog toga što su nalazi Komisije za istraživanje ubistava novinara dostavljeni srpskim zvaničnim organima i što nema pomaka iako već godinu dana postoji jasan i javno iznet zahtev Komisije i Udruženja novinara Srbije da istragu od tužilaštva u Jagodini preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal kako bi ubice i nalogodavci bili privedeni pravdi.

Kongres Međunarodne federacije novinara:

Pruža punu podršku radu Komisije za istraživanje ubistava novinara i naporima Udruženja novinara Srbije da se otkriju i kazne nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Poziva da se bez odlaganja sprovede efikasan pravosudni postupak i da se zbog pozadine slučaja angažuju stručnjaci iz Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Kongres traži od Izvršnog odbora Međunarodne federacije novinara da se:

U potpunosti upozna sa rezultatima do kojih je došla Komisija za istraživanje ubistava novinara u slučaju ubistva novinara Milana Pantića.

Organizuje razgovor sa predstavnicima srpskih vlasti i tužilaštva kako bi dobili informacije o napretku postupka za pronalaženje izvršilaca i nalogodavaca ubistva novinara Milana Pantića.

Izvor: UNS