Kraj suđenja zbog prljave kampanje protiv novinara Živkovića: Od e-Pančeva traži 500.000 dinara odštete

Pančevo, 29.01.2022. –

Pančevački novinar Nenad Živković pred sudom vodi četiri postupka za povredu ugleda i časti protiv dva pančevačka medija – portala e-Pančevo i njegovog urednika Aleksandra Čupića, te protiv RTV Pančevo i bivšeg urednika te televizije Miroslava Milakova. U kampanji koju su ti mediji vodili protiv njega nazivan je najpogrdnijim imenima

Dve godine i devet meseci nakon što je pančevački novinar Nenad Živković podneo tužbu protiv izdavača portala e-Pančevo – Open View d.o.o. iz Vršca, kao i njegovog glavnog urednika Aleksandra Čupića zbog povrede ugleda i časti, taj sudski postupak uskoro će dobiti epilog.

Na današnjem ročištu u Višem sudu u Beogradu tuženi se nisu pojavili, niti su opravdali svoj izostanak. Sutkinja Marijana Nikolić Milosavljević odlučila je da suočenje stranaka, zakazano za danas, više ne zakazuje i zaključila je glavnu raspravu. Presuda bi trebalo da se donese u roku od mesec dana.

Živkovićev advokat Veljko Milić tražio je da sud prilikom odlučivanja o naknadi uzme u obzir da tužba obuhvata pet tekstova u kojima se vređa ugled i čast novinara, te da se usvoji traženi iznos odštete od 500.000 dinara.

Tužba je podignuta zbog tekstova objavljenih u februaru 2019. godine, u kojima je Živković nazivan „smradom”, „promoterom nasilja”, „lažnim borcem za mir”, „profesionalnim opozicionarom”… U ovom postupku koji je počeo 1. decembra 2020. godine suđenje je tri puta odlagano, što zbog odsustva tuženog, što zbog promene sutkinje.

„Ovo je jedan od primera kako se protiv nezavisnih novinara vode kampanje i očekujem da se posle toliko godina suđenje završi. Imali smo vanredno stanje zbog kovida, suočavali smo se sa određenim procesnim opstrukcijama od strane tuženog, i sve je to doprinelo da postupak dugo traje”, kaže Milić za Cenzolovku.

Novinar Nenad Živković je zadovoljan današnjom odlukom o zaključenju rasprave i nada se da će pravda biti zadovoljena.

Promena sutkinje

Prilozi gotovo iste sadržine kao na portalu e-Pančevo simultano su emitovani i na RTV Pančevo, zbog čega je Živković tužio i tu medijsku kuću i njenog tadašnjeg urednika Miroslava Milakova. Tužba je podneta u isto vreme kada i protiv pančevačkog portala. Živković i u ovom slučaju traži odštetu od 100.000 dinara po tekstu – ukupno 700.000.

Na ročištu zakazanom za 23. mart Milakov se nije pojavio, zbog čega je suđenje odloženo za 28. april.

U ovom postupku suđenje je počelo u novembru 2019. godine, nakon čega čak šest puta nije održano zbog nedolaska tuženih, epidemije koronavirusa, smrtnog slučaja i odsutnosti sutkinje.

U oba procesa nedavno je promenjena sutkinja, zbog čega su suđenja zakazana za februar i početak marta ove godine odložena za kraj ovog meseca.

Kako smo saznali u Višem sudu, sutkinja Snežana Marjanović, koja je postupala u ova dva predmeta, na osnovu godišnjeg rasporeda poslova raspoređena je u Drugostepeno građansko odeljenje Višeg suda u Beogradu. Nova sutkinja u oba predmeta sada je Marijana Nikolić Milosavljević.

Nenad Živković vodi još po jedan sudski postupak protiv Aleksandra Čupića i portala epancevo.rs i protiv RTV Pančevo i tadašnjeg odgovornog urednika Miroslava Milakova zbog sličnih tekstova objavljenih o njemu u maju i junu 2019. godine.

Portal je zbog svih ovih objava od Saveta za štampu dobio devet javnih opomena. Predstavnici Saveta više puta su navodili ove tekstove kao drastičan primer kršenja Kodeksa novinara Srbije.

U postupku protiv RTV Pančevo, Viši sud je u oktobru prošle godine presudio u korist Nenada Živkovića, a nakon žalbe i tuženih i podnosilaca tužbe zbog niskog odštetnog zahteva od 80.000 dinara, o predmetu trenutno odlučuje Apelacioni sud u Beogradu.

ISTRAŽIVANJE CEPRISA I SĆF: PREDUGAČKI SUDSKI PROCESI

I sudski postupci pokrenuti povodom kampanje protiv Živkovića potvrđuju praksu da predmeti u kojima učestvuju novinari traju dugo, uprkos tome što, prema zakonu, imaju prednost u odnosu na ostale procese pred sudom.

To je pokazalo i istraživanje „Sloboda izražavanja pred sudom” Slavko Ćuruvija fondacije (SĆF) i Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS), u okviru kojeg je analizirano 27 medijskih predmeta.

Podaci su pokazali da su postupci koji su analizirani u periodu od tri godine trajali od dva meseca do tri godine i tri meseca.

Advokat Veljko Milić, koji zastupa Živkovića, smatra da bi češće zakazivanje suđenja i odsustvo procesnih opstrukcija doveli do bržeg rešavanja medijskih sporova.

Izvor: Cenzolovka