Amnesti o Srbiji: SNS ojačao vlast, mediji i NVO na udaru, široka diskriminacija

London, 29.03.2022. –

Države širom Evrope su tokom 2021. godine vodile kontinuirani napad na odbranu ljudskih prava, targetirajući mirne demonstrante, novinare, aktiviste, sistem pravosuđa i civilno društvo, pokušavajući da ućutkaju njihovo neslaganje, istaknuto je u godišnjem izveštaju nevladine organizacije Amnesti internešenel o stanju ljudskih prava u 154 države sveta. Kada je reč o Srbiji u izveštaju je, između ostalog, navedeno da je postignut zanemarljiv napredak u privođenju pravdi osumnjičenih za krivičnu odgovornost u vezi sa zločinima počinjenim u prošlosti, po međunarodnom pravu.

Ukazano je da policijski predstavnici nisu odgovarali zbog zlostavljanja građana.

“Medijske radnike i nevladine organizacije napadali su vladini i provladini mediji. Diskriminacija žena, Roma i drugih etničkih manjina, LGBTI osoba i socijalno ugroženih bila je široko rasprostranjena”, navedeno je u izveštaju Amnesti internešenela, a prenosi Glas Amerike.

Primećeno je i da je vladajuća Srpska napredna stranka ojačala svoju vlast bez, kako je ukazano, efektivne opozicije koja bi umanjila njenu dominaciju.

“Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom pod pokroviteljstvom EU i SAD zastao je nakon nastavka u junu 2021. Tenzije su oznažile u septembru kada je Kosovo nametnulo zabranu srpskih registarskih tablica”, piše u izveštaju Amnestija.

Gušenje nezavisnih i kritičkih glasova širom Evrope

U izveštaju se ističe da su u brojnim delovima Evrope nezavisni i kritički glasovi ugušeni – dok su branitelji ljudskih prava, nevladine organizacije, mediji i opozicioni lideri bili mete protivpravnog hapšenja i pritvaranja.

Vlasti u Poljskoj, Gruziji, Kirgistanu i Turskoj nastavile su, kako se ističe, sa narušavanjem nezavisnosti pravosuđa, slabeći važnu kontrolu izvršne vlasti.

U Rusiji, Belorusiji i nizu drugih zemalja vlasti su uvele razna ograničenja slobode izražavanja i slobode medija, upozorava Amnesti internešenel.

Dodaje se i da su se novinari u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj suočili sa stotinama tužbi za klevetu, koje su često protiv njih podnosili političari, kao i da su Bugarska, Češka i Slovenija zadirali su u nezavisnost i pluralizam javnih radiodifuznih servisa.

“Turska je i dalje država u kojoj je pritvoren najveći broj novinara”, navedeno je u izveštaju Amnesti internešnela o ljudskim pravima.

Izvor: N1