Kako živi novinar Danasa uz pretnje smrću? Optuženi suđenje čeka – u komšiluku

Zaječar, 28.03.2022. –

Zbog pretnji smrću koje je danima upućivao novinaru Miljku Stojanoviću, Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru pokrenulo je postupak protiv Petra Stojkovića iz tog grada, zbog sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Prvo ročište je sutra, a ukoliko Stojković bude osuđen, preti mu zatvorska kazna od šest meseci do pet godina. U međuvremenu, on nije u pritvoru, a zaječarski dopisnik Danasa pokušava da radi kao da se ništa ne dešava.

Posle niza pretnji na Fejsbuku, nakon teksta o Ukrajincu koji je izbegao iz Lavova, novinar Danasa Miljko Stojanović nastoji da radi uobičajeno, kao da mu pretnje smrću iz komšiluka – nisu nad vratom.

„Napisao je da će policija doći samo da me „popiše“, a na kraju je rekao da će i da me unakazi. Više puta je spominjao šta će da bude kad se mi sretnemo, a sve to shvatam vrlo ozbiljno od kada sam saznao i da je on moj komšija i da živi samo 50 metara od mene“, kaže Stojković.

Osumnjičeni je, po prijavi, brzo priveden, ali brzo i pušten, uz zabranu prilaska. Tužilaštvo ga tereti za ugrožavanje sigurnosti, gde je zaprećena kazna, kako su pojasnili, nešto stroža, jer su u pitanju pretnje novinaru.

“On je ponovo kod kuće, na 50 metara od mene. Odmah nakon izlaska, na njegovom privatnom Fejsbuk profilu počele su prozivke i objave, koje se nedvosmisleno odnose na mene. Nisam imao ovako ozbiljnu situaciju nikada, mada je ranije bilo različitih pretnji, ali ovo je sada nešto novo za mene”, dodaje Stojković.

Pretnje, prozivke, targetiranja – neretko su stizali baš preko mreža od javnih funkcionera. 2017. godine, na dan izbora, bio je među napadnutim reporterima u Zaječaru. Do epiloga nije došlo ni posle obećanja tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Pretprošle godine, još jedan napad.

“Kada sam bio na tribini SNS u selu Vratarnica kod Zaječara, tada su me napali gradski većnik i njegov prijatelj ili telohranitelj, nisam siguran. Policija je sve vreme stajala pored mene, sve su to posmatrali i niko nije reagovao. Nakon toga, pitao sam ih: “Prijatelji, šta je ovo?”, odgovorili su da ništa nisu videli”, priča novinar Danasa.

Pošto je to obelodanio na Fejsbuku, dobio je tužbu od policajaca, ali je odbačena, mada procedura, priseća se, još nije okončana.

“Ljudi u Beogradu ne shvataju koliko je ovde teško raditi. Ovde svako zna gde živite, gde pijete kafu, gde se krećete. Imate gradonačelnika koji neistomišljenike često vređa. Moja koleginica Anđela je za njega krmoglava, ja sam novinarčić. Kolega Dušan Vojvodić je jedno vreme bio reket-novinar, kolega Dušan Firović je bio berbek iz Prlite”, dodaje.

Onda dođe potpuno očekivano da svako drugi u gradu sme da pribegne istim ili još gorim metodama. Da li će novinar dočekati makar jedan pravosnažni sudski epilog?

Izvor: N1