Reporteri bez granica: U Srbiji nema pravde za novinara čija je kuća zapaljena

Pariz, 28.12.2021. –

Reporteri bez granica pozivaju srpske vlasti da hitno organizuju novo suđenje i vrate policijsku zaštitu Milanu Jovanoviću, kaže se u njihovom reagovanju povodom odluke Apelacionog suda da iz procesnih razloga ukine presudu optuženima za paljenje kuće novinara

Tekst objavljen na sajtu Reportera bez granica prenosimo u celini:

„Nakon odluke Apelacionog suda u Beogradu da ukine osuđujuću prvostepenu presudu optuženima za paljenje kuće istraživačkog novinara Milana Jovanovića, koje se dogodilo 2018. godine, Reporteri bez granica (RBG) pozivaju srpske vlasti da hitno organizuju novo suđenje i vrate policijsku zaštitu istraživačkom novinaru.

Apelacioni sud je odluku objavio na Badnje veče, van svog uobičajenog radnog vremena, ali je prema rečima člana Radne grupe za bezbednost novinara Verana Matića, ona doneta još u novembru. Pozivajući se na proceduralne razloge – navodni propust prvostepenog suda da adekvatno obrazloži svoju presudu – Apelacioni sud je naložio novo suđenje podstrekaču i dvojici navodnih izvršilaca napada molotovljevim koktelom na dom Milana Jovanovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično je obećao da će pravda biti zadovoljena posle napada koji je, kako navodi tužilaštvo, naložio Dragoljub Simonović, bivši predsednik jedne beogradske opštine i visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, zbog tekstova Milana Jovanovića o njegovom upravljanju finansijama dok je bio predsednik opštine.

Ipak, srpske vlasti su pribegle potezima kojim su dovele u sumnju njihovu nameru da kazne odgovorne. Prvo je, u aprilu 2021. godine, nadležni tužilac skinut sa predmeta, protiv svoje volje i volje Jovanovića, a zatim je, u avgustu, Jovanoviću povučena policijska zaštita. Ni za jednu od ovih odluka nije dato obrazloženje.

’Nakon što je bio meta podmetnutog požara, novinar Milan Jovanović sada je žrtva nesposobnosti države da ostvari pravdu’, rekao je šef kancelarije RBG za EU/Balkan Pavol Salaj. ’Vlasti moraju hitno pokrenuti novo suđenje i povratiti policijsku zaštitu Jovanoviću. Takođe, pozivamo Vladu da pruži materijalnu pomoć Milanu Jovanoviću, sada kada se krivični postupak odugovlači.’

Zbog nedostatka pravosnažne presude, Jovanović ne može da dobije odštetu koja bi mu pomogla da obnovi kuću uništenu u požaru. Ovaj sedamdesetogodišnji novinar lokalnog sajta Žig Info još uvek se bori da ostvari pristojne uslove za život, dok i dalje pokušavaju da ga zastraše.

Nakon napada, novinar i njegova supruga bili su žrtve nerazrešenog upada u iznajmljeni stan, koji su koristili kao alternativni smeštaj. Tokom suđenja bio je podvrgnut i ponižavajućem unakrsnom ispitivanju advokata Dragoljuba Simonovića, koji se i sam osećao dovoljno samouvereno da zapreti tužiocu da će biti smenjen.

RBG će skrenuti pažnju institucijama Evropske unije – kojoj Srbija želi da se pridruži – na nesposobnost srpske države da odbrani slobodu štampe u ovom slučaju, koji je simboličan kad je u pitanju nekažnjivost zločina počinjenih nad novinarima na Zapadnom Balkanu.

Srbija se nalazi na 93. mestu na Svetskom indeksu slobode medija koji je RBG utvrdio 2021. godine“, kaže se u reagovanju Reportera bez granica.

Izvor: Cenzolovka