AOM: Tužbe protiv KRIK-a su model gušenja medijskih sloboda u Srbiji

Beograd, 09.12.2021.-

Asocijacija onlajn medija (AOM) upozorava stručnu i opštu javnost da astronomske tužbe koje su podnete protiv Mreže za istraživanje korupcije i kriminala KRIK iz Beograda, predstavljaju još jedan pokušaj gušenja medijskih sloboda i istraživačkih medija u Srbiji.

AOM podseća da su tužbe protiv KRIK-a, u visini od 90 miliona dinara, podneli su ljudi iz vlasti i njima bliski kontoverzni biznismeni i mediji, a niko od njih nije se prethodno obratio redakciji, zatražio demanti ili ispravku teksta.

„To pokazuje da su tužbe podnete kako bi finansijski uništile redakciju, a ne kako bi zadovoljile pravdu ili ispravile eventualne neistine“, kaže se u saopštenju AOM-a i dodaje:

„Redakcija KRIK je od samog nastanka pod konstantnim pritiskom i pretnjama, a najnovije tužbe, koje trostruko prevazilaze godišnji budžet ovog medija, samo su nastavak tih pritisaka i postaje jasno da je u pitanju orkestrirani poduhvat u sprezi sa sudstvom, koje u Srbiji već godinama nema svoju samostalnost i presude donosi u interesu vlasti.

KRIK je objavio i zastrašujuću činjnenicu da se u jednoj od pomenutih tužbi traži i zatrvorska kazna za novinarke, umesto da se sud bavi upravo nelegalnim radnjama koje su novinarke otkrile, te da zatvorske kazne dobijaju oni koji krše zakon i rade suprotno javnom interesu.

Finansijsko iscrpljivanje nezavisnih i istraživačkih medija u Srbiji nije nova pojava. Aktuelna vlast se na ovaj način već godinama obračunava sa kritčkim glasovima, znajući da ovakvi mediji nemaju finansijsku snagu da se izbore sa visokim iznosima presuda.

Osim tužbi, vlast za ućutkivanje nezavisnog novinarstva koristi i iscrpljuće inspekcijske provere, kao i slapp tužbe, za koje se takodje traže milionski iznosi.

Nezavisni mediji i novinari u Srbiji nemaju zaštitu i nemaju kome da se obrate kako bi se zaštili, te stoga pozivamo medjunarodnu zajednicu i institucije, kao i medjunarodne novinarske organizacije, da reaguju i skrenu pažnju na ovaj i druge slične slučajeve u Srbiji“, kaže se u saopštenju Asocijacije onlajn medija.

Izvor: Cenzolovka