OCCRP: Međunarodna novinarska zajednica stoji uz KRIK

Beograd, 08.12.2021. –

Učestale tužbe sa kojima se KRIK suočava u poslednje vreme deo su koordinisane kampanje političkih moćnika i cilj im je slabljenje KRIK-a i gašenje nezavisnih medija u Srbiji, piše u saopštenju međunarodne novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

„Ovo su očigledno besmislene tužbe osmišljene da preplave i zastraše KRIK. Ovako se snage korupcije bore protiv antikorupcijskih snaga. Globalna medijska zajednica i civilno društvo staće iza KRIK-a i boriće se protiv ovog maltretiranja“, rekao je osnivač i urednik OCCRP-ja Dru Saliven i poručio: „Ne možete zaustaviti istinu.“

OCCRP podseća da su samo u poslednjih mesec dana protiv KRIK-a podnete tri SLAPP tužbe koje se podnose protiv novinara kako bi ih ućutkale, i da se protiv KRIK-a trenutno vodi deset postupaka pred sudom.

U saopštenju se navodi i da sunovinari u Srbiji izloženi gotovo svakodnevnim napadima vladajuće elite i provladinih medija navikao na kampanje, klevetanja i pretnje smrću, porast tužbi predstavlja alarmantan trend. Tužbama se od KRIK-a traži ukupna odšteta od skoro milion dolara – što je tri puta više od godišnjeg budžeta ove organizacije.

„Tužbe su pokrenuli navodno nepovezani akteri – optuženi narko-bos, visoki policijski zvaničnik, šef tajne službe, međunarodna rudarska kompanija, medijski konglomerat, oligarh i drugi – ali gotovo svi imaju bliske veze sa vladajućim strukturama predsednika Aleksandra Vučića“, piše u saopštenju.

Navodi se i da su novinari tuženi zbog toga što su radili svoj posao – razotkrivali policijsko pokrivanje kriminala, otkrili da je medijski konglomerat plasirao dezinformacije, ali i otkrili veze između lokalnog oligarha i beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. OCCRP podseća da je i država pokrenula postupak protiv KRIK-a jer je zbog nejasnih uputstava zakasnio sa plaćanjem ekološke takse od dva evra.

„Tokom nedelje u kojoj novinari Marija Resa i Dmitrij Muratov primaju Nobelovu nagradu za mir, a američki predsednik Džo Bajden saziva Samit za demokratiju – na koji su pozvani srpski zvaničnici – neprekidne pretnje KRIK-u naglašavaju ogromne izazove sa kojima se mnogi novinari suočavaju i ističu potrebu za snažnim zakonodavstvom i postojanjem političke volje da se novinari zaštite“, smatraju iz OCCRP-a.

Ova organizacija podseća da su mnoge međunarodne organizacije zabrinute za slobodu medija i bezbednost novinara i da zahtevaju hitnu akciju vlade Srbije.

OCCRP navodi da su KRIK i glavni i odgovorni urednik Stevan Dojčinović međunarodno cenjeni zbog svojih istraživanja koja otkrivaju korupciju u državi i veze organizovanog kriminala i politike, te da su dobitnici brojnih svetskih priznanja za svoj rad.

Izvor: KRIK