Tužilaštvo saslušalo napadnutog snimatelja NDNV-a

Novi Sad, 07.12.2021. –

Snimatelj Nezavisnog društva novinara Vojvodine Vladimir Šper, koji je poprskan biber sprejom na građanskom protestima 4. decembra u Novom Sadu, dao je danas iskaz u Opštinskom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Pravni zastupnik NDNV-a Veljko Milić rekao je da je Šper danas u tužilaštvu dao izjavu u svojstvu oštećenog u kojoj se izjasnio na sve okolnosti napada i predao tužilaštvu sav video materijal na kom se vidi učinilac krivičnog dela.

„Istog dana kada je napadnut događaj je prijavljen Osnovnom javnom tužilaštvu zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje. Za to krivično delo predviđeno je gonjenje po službenoj dužnosti tako da očekujemo da policija identifikuje napadača i da tužilaštvo nastavi krivično gonjenje“, rekao je Milić.

Podsetio je da je napadač prilikom izvršenja krivičnog dela snimljen upravo kamerom kojom je upravljao Vladimir Šper i da su ti snimci i predati tužilaštvu.

Milić je apelovao na pripadnike policije da bolje zaštite novinare jer kada na masovnim okupljanjima policija nije prisutna postoji povećan rizik od izbijanja različitih incidenata, što smo imali prilike da vidimo 4. decembra u Novom Sadu kada je u dva navrata izbila opšta tuča koju su izazvali provokatori na Mostu slobode.

„Novinarima je u opisu posla da izveštavaju sa takvih događaja i zbog prirode posla u tim situacijama im je bezbednost naročito ugrožena. Zato je neophodno da pripadnici policije budu prisutni kako bi im pružili adekvatnu zaštitu u pravo vreme“, kazao je Milić.

Izvor: Autonomija