Izricanje presude optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije

Beograd, 02.12.2021. –

Danas u 14.30 časova u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu počinje izricanje presude optuženima za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije. Cenzolovka će tokom čitavog dana, iz minuta u minut, pratiti ovaj događaj.

– Sva četvorica optuženih proglašena su krivim

– Marković i Radonjić osuđeni na po 30, Romić i Kurak na po 20 godina

24 minutes ago 02. Dec 2021.

Predsednica Sudskog veća Snežana Jovanović rekla je tokom izricanja presude da su optuženi krivi jer su po nalogu N. N. lica, svesni i sa umišljajem, i po unapred dogovorenom planu i iz niskih pobuda, lišili života Slavka Ćuruviju, a zbog njegovih javnih istupanja u zemlji i inostranstvu, te zbog očuvanja vlasti Slobodana Miloševića.

25 minutes ago 02. Dec 2021.

BREAKING NEWS: Presuda je doneta preglasavanjem u sudskom veću (2:1). Od optuženih, izricanju presude prisustvovali su samo Radonjić i Romić, dok je Radomir Marković izrazio želju da ne prisustvuje. Miroslav Kurak je već godinama u bekstvu.

an hour ago 02. Dec 2021.

BREAKING NEWS: Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a Ratko Romić i Miroslav Kurak na po 20 godina, saopštilo je sudsko veće.

an hour ago 02. Dec 2021.

BREAKING NEWS: Sudsko veće svu četvoricu optuženih proglasilo krivim za ubistvo Slavka Ćuruvije. an hour ago 02. Dec 2021.

U susret izricanju presude za ubistvo Slavka Ćuruvije Balkan Insight donosi članak o tome kako je ovaj srpski novinar proglašen neprijateljem države. Tekst objavljen na engleskom jeziku Enemy of the State: How a Serbian Journalist Became a Shooting Target napisala je Milica Stojanović.

2 hours ago 02. Dec 2021.

Kako javljaju izveštači Cenzolovke, posle 14 časova u Specijalni sud u Ustaničkoj ulici stigli su Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Saša Mirković, bivši državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, novinarka Ljiljana Smajlović, Rade Đurić iz NUNS-a i Ivana Stevanović, izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije i pravnik Milan Antonijević. Prisutan je i veliki broj medijskih ekipa.

2 hours ago02. Dec 2021.

SĆF: Presuda važna za demokratske procese u Srbiji, ali i za slobodu izražavanja, nezavisnost medija i sudstva

Pozivajući domaću i stranu javnost da isprate izricanje druge prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, zakazane za danas u 14.30, Slavko Ćuruvija fondacija je u svom saopštenju ukazala na to da je ta presuda „izuzetno važna i za demokratske procese u Srbiji i da će ostaviti dubok trag na slobodu izražavanja, nezavisnost medija i sudstva u našoj zemlji“.

„Radi se o izuzetno važnom procesu za ubistvo koje je, prema svim dokazima iznesenim tokom sedmogodišnjeg procesa, kao i prema prvoj prvostepenoj presudi, organizovala i izvršila država, odnosno njena tajna služba.

Istraga o ovom slučaju je od prvog dana na različite načine opstruirana, svedoci su zastrašivani, dokazi uništavani i prikrivani, dok je optužnica podignuta tek 15 godina posle zločina.

Nerazumljivo je bilo i stalno odugovlačenje procesa i njegovo obesmišljavanje kršenjem prava na suđenje u razumnom roku.

Ova presuda nije samo važna za novinare i medijsku zajednicu zato što treba da pokaže da se mora zaustaviti nekažnjivost zločina prema novinarima, već i zato što država i društvo moraju da se suoče sa zločinima iz prošlosti, posebno onim u kojima su učestvovale institucije države i koji su inicirani iz političkog vrha zemlje.“3 hours ago02. Dec 2021.

PODSEĆANJE: Zašto je Apelacioni sud oborio prvostepenu presudu i naložio novo suđenje?

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 15. jula 2020. prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije i taj predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Apelacioni sud je utvrdio da je prvostepena presuda „nerazumljiva“, „protivrečna“ i da nema potrebnih činjenica i izjava svedoka koje bi je potkrepile.

Šta je sve sporno Apelacioni sud našao u prvostepenoj presudi? Pročitajte OVDE.

3 hours ago02. Dec 2021.

PROČITAJTE I: Ponovljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije: Mrcvarenje i gubljenje vremena. Važno je da na kraju bude doneta osuđujuća presuda

Od početka pa do kraja ponovljenog suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije proteklo je 386 dana, a za to vreme na suđenje nisu potrošena ni puna dva dana. Od 39 zakazanih ročišta, održano je svega 19. Sve ovo dobiće smisao ukoliko sud 2. decembra, više od dve godine i osam meseci nakon prvostepene osuđujuće presude, donese isto takvu presudu i u ponovljenom postupku, slažu se sagovornici Cenzolovke. Ceo tekst Tamare Spaić pročitajte OVDE.3 hours ago02. Dec 2021.

4 hours ago 02. Dec 2021.

PODSEĆANJE: Prvom prvostepenom presudom optuženi za Ćuruvijino ubistvo osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora

Nakon postupka koji je trajao bezmalo četiri godine, tročlano sudsko veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu donelo je 5. aprila 2019. godine presudu po kojoj su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak oglašeni krivim za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije. Osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora: Marković i Radonjić dobili su po 30, a Romić i Kurak po 20 godina zatvora.

Izveštaj sa izricanja presude pročitajte OVDE.

5 hours ago02. Dec 2021.

PODSEĆANJE: Slučaj „Slavko Ćuruvija“: Progon. Ubistvo. Istraga. Suđenje INFOGRAFIK

6 hours ago02. Dec 2021.

Danas izricanje presude u ponovljenom suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije

Izricanje presude u ponovljenom postupku za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije zakazano je za danas u 14.30 časova u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (tzv. Specijalni sud).

Za ubistvo koje se dogodilo 11. aprila 1999. suđeno je četvorici bivših pripadnika Resora državne bezbednosti.

Kao i u prethodnom postupku, koji je trajao od 2015. do 2019. godine, na optuženičkoj klupi su se i ovog puta našli rukovodioci i operativci tadašnjeg Resora državne bezbednosti: Radomir Marković, načelnik RDB-a, Milan Radonjić, načelnik Centra RDB Beograd, Ratko Romić, glavni inspektor u Drugoj upravi RDB-a, i Miroslav Kurak, pripadnik rezervnog sastava Jedinice za specijalne operacije, borbene formacije RDB-a koja je učestvovala u nizu ubistava političkih protivnika režima Slobodana Miloševića.

Prvostepenom presudom donetom 5. aprila 2019. optuženi za ubistvo osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora. Tu presudu poništio je Apelacioni sud i naložio novo suđenje – ono je počelo 5. oktobra prošle godine i završeno je 26. oktobra ove godine.

O očekivanjima od druge po redu prvostepene presude u analizi Tamare Spaić OVDE.6 hours ago 02. Dec 2021.

Dobro došli u Cenzolovkin blog uživo u kome ćete moći da pratite sve najvažnije informacije u vezi sa današnjim izricanjem presude za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Izvor: Cenzolovka