NDNV protestuje zbog izbacivanja novinara SOinfo Save Majstorova sa konferencije za medije

Sombor, 30.11.2021. –

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je danas da najoštrije protestuje zbog izbacivanja novinara SOinfo Save Majstorova sa konferencije za medije gradonačelnika Sombora Antonija Ratkovića i ministra za sport i omladinu Vanje Udovičića u tom gradu.

Kako iz NDNV objašnjavaju, novinaru Savi Majstorovu je prvo omogućeno da uđe u salu u kojoj se održava konferencija za medije gradonačelnika Sombora i ministra sporta i omladine, a potom ga je, pre početka same konferencije, obezbeđenje fizički izbacilo iz prostorije bez ikakvog obrazloženja.

„Nedopustivo je da gradska uprava ili bilo koja institucija uskraćuje mogućnost učešća novinara i novinarki na konferenciji za medije, i da ih dele na podobne i nepodobne samo zato što se ne slažu sa uređivačkom politikom medija.

Ovo je još jedan dokaz da je medijska sloboda na lokalnom nivou ugrožena i da će pojedini politički akteri biti spremni da zabrane bilo kakvo novinarsko pitanje koje nije po njihovoj volji, pa čak i tako što će fizički izbacivati novinare sa događaja”, navodi se u saopštenju NDNV-a.

Iz NDNV-a zahtevaju da „odgovorni za ovaj sramni postupak snose posledice” i podsećaju „i gradonačelnika Sombora i ministra sporta i omladine da je cenzorsko ponašanje zabranjeno kako domaćim tako i međunarodnim normama”.

Oni još dodaju i da će ovaj slučaj prijaviti nadležnim institucijama i evidentirati ga kao još jedan grub napad na novinare u Srbiji.

Izvor: Cenzolovka