Postoje li „crne liste“ gostiju na RTS, kao što tvrdi predsednik Srbije?

Beograd, 20.11.2021. –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić „požalio se“ Milomiru Mariću kako ga RTS ne zove da gostuje, ističući kako se on nalazi na „sivoj listi“ sagovornika, dok su Milomir Marić, i vlasnik Informera Dragan J. Vučićević „na crnoj listi“, koje javni servis nikada ne zove kao sagovornike.

Predsednik je pritom „smetnuo sa uma“ da je on vodeća ličnost infornativnih programa RTS-a, da je Vučićević pobednik u konkurenciji kršenja etičkih standarda novinarske profesije i prvoplasirani u širenju lažnih vesti, a takođe se nije zapitao zašto od vremena kada je on preuzeo apsolutnu vlast u Srbiji, na javnom servisu nema mesta za nezavisne novinare i političke analitičare.

Vučiću je nedovoljno što je u proteklih mesec dana, u RTS-ovom Dnevniku 2 bio tema oko sat vremena, i to 40 minuta pozitivno predstavljen, a oko 10 minuta neutralno.

On smatra da ga nema dovoljno, i putem svojih prorežimskih medija pita generalnog direktora RTS Dragana Bujođevića zašto na javnom servisu njegovih novinarskih perjanica nema dovoljno, tvrdeći pritom da na njemu ima mesta za urednika KRIK-a, Stevana Dojčinovića.

S tim što se Dojčinović pojavljio jednom u šest godina, u kontekstu u kojem je morao da brani nezavisno istraživačko novinarstvo od nezavisnoh „novinarskih“ kolumnista Informera.

Kako su nam rekle kolege sa RTS-a, zvaničnih „crnih lista“ nema, mada se nezvanično govorilo o listama novinara koje treba skloniti iz programa.

– Postoje “ neformalne” liste koje se podrazumevaju zbog uređivacke politike. A što je Vučićevića tiče, ovo je bar treći ili četvrti put da on to pominje. DJV-a je na RTS-u otpisao Tijanić. Nikome potom nije palo na pamet da to menja. Jer taj čovek ima više lažnih vesti i naslovnih strana od tiraža svojih novina. Dojčinovića će pustiti tako da ga izmontiraju i relativizuju njegovu priču. A realni protivnik aktuelng režima može se pustiti u emisiji jedan prema dva, odnosno prema tri, ako računamo voditelja – ukazuju kolege sa RTS-a koje su insistirale na anonimnosti.

Politikolog Cvijetin Milivojević, koji se čak od 2013. nije pojavio na RTS, kaže za Danas da podržava apel predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se češće pojavljuje na RTS-u, i da je, kako kaže, spreman da potpiše i peticiju o tome, ako se pokrene.

– Mene na RTS-u nema od 2013., kada sam prvi put pomenuo tekst briselskog sporazuma i činjenicu da se tamo ne pominje reč „Srbija“. To je očigledno mnogo zabolelo uredništvo javnog servisa. O uredničkoj politici RTS-a ne mislim ništa. Oni se ne bave ličnim napadima na neistomišljenike predsednika Srbije, ali mu zato rade kampanju 24 časa, sedam dana u nedelji. Oni se jednostavno ne bave svojim poslom. Građani koji ne prate ništa sem RTS-a nisu uopšte informisani. Misija RTS-a nije da bude oglasna tabla SNS, već da izveštava o bitnim temama kao i samom životu građana Srbije – ukazuje Milivojević.

Ni urednik NIN-a Milan Ćulibrk ne pamti kada je poslednji put bio na RTS-u. Po njegovom sećanju, to je bilo pre oko pet godina.

– Ne računajući izjave za Oko magazin, stvarno se ne sećam kada sam poslednji put gostovao na RTS-u, u jutarnjem ili informativnom programu. Ako se dobro sećam, posle mog gostovanja u Ćirilici, kada je Marićev gost bio Vučić, nisam bio na RTS. A ni na većini drugih TV sa nacionalnom frekvencijom, osim par gostovanja u jutarnjem programu TV Prva i to vikendom – ukazuje Ćulibrk.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za Danas da je Vučićevo „kmečanje i kukanje“ deo propagandne strategije kojom želi da se on i njegovi iz organizovane grupe na vlasti prikažu kao nekakve žrtve, i stvori privid kako neki drugi, oni bivši ili strani špijuni, kontrolišu većinu medija.

– Uostalom, od prvog dana na vlasti do danas, Vučić i ekipa govore i ponašaju se u mnogo čemu kao da su opozicija i kreiraju uverenje kod hipnotisanih podanika da je centar moći negde drugde, a ne u kabinetu predsednika SNS-a. I bacaju udicu, da se upecamo i raspravljamo da li bestidni likovi poput Vučićevića i Marića treba da dobiju termin i na RTS-u. S obzirom koliko je informativni program RTS-a podređen Vučiću, mislim da je taj dvojac službenika SNS propagande zaslužio da i na državnoj televiziji širi svoje gadosti i zlobu. To bi bilo pošteno i od režima i od Bujoševića i Stefanovića – smatra Bodrožić.

Ali, dodaje, kako su Vučić i ekipa na potpuno suprotnoj strani od poštenja i istine, to se neće desiti, „jer u podeli uloga u režimskoj mašineriji za manipulacije, izvršioci sa RTS-a imaju zadatak da stvaraju opsenu svoje neutralnosti i profesionalnosti“.

– U ove dve i po godine, koliko sam predsednik NUNS-a, u dva navrata su mi tražili izjavu za emisiju OKO, s tim da sam jednom zloupotrebljen za bestijalni obračun Nenada Lj. Stefanovića sa Slavišom Lekićem i Vladimirom Todorićem, jer je ta emisija očigledno sa tom namerom i realizovana. I to je to. Nikada nisam dobio priliku uživo nešto da kažem na državnoj televiziji – ukazuje Bodrožić.

Pisac i novinar Marko Vidojković kaže za Danas da je na RTS-u bio 20 sekundi, 29. novembra 2017, kada je njegova izjava emitovana u okviru Kulturnog Dnevnika. Za predsednika Srbije i njegove žalopojke da ga nema dovoljno na javnom servisu, kaže da je „jedan drski lažov“, koji nas svojim izmisljotinama provocira da ga psujemo, „što mu se ovog puta neće desiti“.

– On ne računa što se neprekidno o njemu blebeće na javnom servisu, već bi bio zadovoljan kada bi bio urednik i voditelj svih informatovnih emisija. Još samo fali i Milomir Marić, da mu drži strah i tada bi RTS bio po Vučićevoj volji. Ponavljam, trol kome se, posle ovakvih izjava, treba samo smejati, ako je moguće u lice – navodi Vidojković.

Za vlasnika Informera Dragana Vučićevića kaže da ga treba držati ne samo van RTS-a, već i mnogih drugih institucija „iz sanitarnih razloga“.

– Njemu bi najbolje stajalo mesto u zoološkom vrtu, u kavezu između majmuna i lešinara – zaključuje Vidojković.

Olivera Kovačević: U zabavnom programu RTS nema „crnih lista“

Urednica zabavnog programa RTS Olivera Kovačević istakla je za Danas da u zabavnom programu javnog servisa nema „crnih lista“, te da se obratimo glavnom i odgovornom uredniku infornativnog progranma Nenadu Lj. Stefanoviću. O postojanju „crnih lista“, s obzirom na to da je kao glavni krivac za njih označen direktor javnog servisa, pitali smo Dragana Bujoševića, ali do zaključenja ovog broja nije odgovorio na naša pitanja.

Vučić: Zašto Vučićević ne može na RTS?

– Bio bih arogantan kad bih rekao da nisam negde prisutan u medijima. Konstatovao sam kod Marića u emisiji, da osam do devet meseci nisam bio na RTS-u. Ne žalim se na to, ali me zanima kako neko može na RTS a neko ne. Ko propisuje kriterujeme o gostovanju na RTS-u? Kako može urednik niskotiražnog lista ili niskotiražnog portala, a ne može urednik najtiražnijih novina u Srbiji. Da li to ima veze s nekim ličnim, s nekim nacionalnim ili sa nekim drugim interesom?! Na to nisam dobio odgovor i nemoguće je dati racionalan i logičan odgovor. Onda vidite da to nekom smeta, ja se ne žalim ni na šta, gostovaću kada budem bukvalno morao, ali svakako neću ići ove godine, možda ću ići u januaru ili februaru – rekao je juče predsednik o uređivačkoj politici RTS-a, nakon otvaranja fabrike u Subotici.

Izvor: Danas