NUNS: Nadležni organi da ispitaju uznemiravanje i zastrašivanje novinara zbog izveštavanja o uslovima rada u fabrici Linglong

Beograd, 17.11.20211 –

Nezavisno udruženje novinara Sbije zabrunuto je za bezbednost nekoliko naših koleginica i kolega koji ovih dana izveštavaju o uslovima rada u fabrici Linglong u Zrenjaninu i poziva nadležne organe da obezbede normalne uslove rada novinarima koji izveštavaju sa terena.

Naime, juče tokom dana i večeri, ekipa N1 televizije (novinarka Ksenija Pavkov i snimatelj Aleksandar Milanović) i novinarka  portala Voice, Ivana Gordić iz Novog Sada bili su uznemiravani od strane zaposlenih u menadžmentu u fabrici Linglong sve vreme dok su izveštavali sa lica mesta. Koleginici Ivani  su trojica različitih muškaraca nekoliko puta gurnula ruku u kojoj je držala telefon i pokušavala da snimi dešavanja, dok je ekipi N1 televizije preprečen put automobilom nakon što su završili uključenje u Dnevnik u 19 časova i krenuli nazad u redakciju. Na izlazu na put Beograd – Zrenjanin nalazio se ukoso parkiran automobil u kom je, po njihovim rečima, sedeo muškarac, najverovatnije neko iz nižeg menadžerskog ešalona zadužen za bezbednost i snimao ih je ili fotografisao. Nakon što je obavio jedan telefonski razgovor sklonio je auto i pustio ekipu da prođe.

Obe novinarke posvedočile su za NUNS da su bile uznemirene zbog situacija u kojim su se našle i sa žaljenjem konstatovale da očekuju da će se incidenti i dalje ponavljati jer će nastaviti da prate ovu temu, a atmosfera u kojoj se to odvija je više nego neprijateljska.

NUNS će o svim slučajevima obavestiti nadležne organe, a uputiće i pismo zabrinutosti kompaniji koja je zaslužna za sve incidente koji su se dogodili.

Izvor: NUNS