Još jedna MILIONSKA MEDIJSKA PREVARA

Vranje, 29.10.2021. –

Kontinuirano prelivanje državnih para u privatne džepove pomoću medijskih konkursa nastavlja se i dalje, nesmanjenom žestinom.

I ovoga puta sve je naizgled po zakonu i bez ikakvih zakulisnih radnji, ali, stvarnost je, po običaju, mnogo prljavija nego što bi njeni tvorci želeli da javno pokažu.

Naime, na ovogodišnjem nekakvom konkursu za pojedinačna davanja, koji se odvija mimo konkursa za sufinansiranje medija, Ministarstvo kulure je, na zahtev „Čuvara prirode“ iz Vranja, ovom udruženju građana dodelilo još milion dinara za novo izveštavanje ili, kako se u naslovu projekta kaže, drugo poluvreme pisanja o kovidu 19.

DEo dokumenta

„Čuvari prirode“ nisu medij, nego NVO čiji je prevashodni zadatak očuvanje prirode, pa se u rešenju o dodel čak milion dinara napominje da će tekstovi vezani za kovid biti objavljeni na sajtu ove NVO ali i na programima TV Vranjska plus.

Ništa to ne bi bilo čudno da „Čuvari prirode“ nisu registrovani na adresi na kojoj živi Ljubica Zdravković Džonov, glavni i odgovorni urednik RTV Vranje!

Dakle, verovali ili ne, Zdravković Džonov, kao glavna u jednoj, emitovaće na drugoj, konkurentskoj televiziji.

No, to je tek početak.

Na istu foru, jer jezik ulice je ovde, izgleda, primeren, ista organizacija krajem 2020. goddine dobila je svoj prvi milion, opet od ministarstva kulture i opet po specijalnom konkursu.

Uvidom na sajt organizacije može se videti da su zaista objavili deset tekstova, ali skinutih sa interneta i postavljenih za samo nekoliko dana.

Taj posao naplaćen je sa 100.000 dinara po tekstu.

Za to skidanje sa interneta mogli su, dakle da otputuju do, recimo,  Istanbula, tamo provedu nedelju dana i vrate se avionom, i tako 10 puta!

Kao da je to malo, u maju ove godine „Čuvari prirode“ su na redovnom konkursu ministarstva kulture dobili 680.000 dinara za dva projekta, što znači da su za deset meseci dobili ukupno 2,68 miliona dinara za medijsko izveštavanje, što je, priznaćete, astronomska suma ako se zna da ljudi nisu medij, ne bave se izveštavanjem i nemaju zaposlene.

Gde onda troše 260.000 dinara mesečno?

Možda ogovor leži u sumnji da te pare troši neko drugi, a ne „Čuvari prirode“.

Neko, recimo, ko je Ljubici Zdravković Džonov malo pripomogao da prošle godine dobije jednu, a ove drugu novinarsku nacionalnu nagradu i to baš u vreme dok bi joj na račun organizacije za koju kao radi leglo po milion dinara?
Ko će ga znati, ali, da nešto zuji, zuji.

Šta, za sad je nedokazivo. Ali, za sada.

Izvor: InfoVranjske