Gosti N1: Donosi se zakon koji hoće da „ugasi svetlo“, radi se o upozorenju

Beograd, 26.10.2021. –

Advokat Božo Prelević rekao je gostujući na N1 povodom predloženih izmena Krivičnog zakonika da se radi o perfidnom podmetanju, usled nedostatka rasprave. “Novinari umesto da budu zaštićeni, postaju žrtve. Gazi se bilo kakva kritika”, kazao je Prelević. Novinar Vukašin Obradović kaže da je inicijativa o izmeni Krivičnog zakonika krenula iz Radne grupe o zaštiti novinara, kako bi se novinari zaštitili. “Javna rasprava traje do 27. oktobra, OEBS je bio uključen u ceo proces. Da li su novinarska udruženja oduševljena izmenama, ne bih rekao”, rekao je Obradović.

On dodaje da je održan sastanak, a da je plod sastanka zahtev Radne grupe za poglavlje 23 kojim se traži da se produži vreme za javnu raspravu i da ostaje da se vidi da li će Ministarstvo pravde to prihvatiti.

Prelević se pita koju zaštitu imaju nezavisni novinari od strane tužilaštva i suda.

“Devedeset odsto postupaka za iznošenje lažnih vesti je protiv vlasti. Perfidno je ako nemate šta da krijete, onda napravite javnu raspavu od šest meseci”, kaže advokat Prelević.

Vukašin Obradović je rekao da uvodimo prvi put u Krivični zakonik delikt mišljenja.

“Dobijamo da ako se usvoji, o deliktu mišljenja se izjašnjava tužilaštvo po službenoj dužnosti. Ja sam tužio Dragana Vučićevića zbog komentara ‘marš, bre, džekelo’, na sudu se branio da je to njegovo mišljenje, pozivao se na član 10. Kako će to izgledati u praksi, da li ja mogu da imam poverenja u tužilaštvo da neće sutra da izokrene celu ovu situaciju i dolazimo do ključnog argumenta zašto ovo nije dobro – tužilaštvo nije mesto da se odlučuje da li je neko izneo mišljenje, da li je uvredljivo i da li je narušilo nečije spokojstvo”, rekao je Obradović.

Prelević ističe da se ponovo donosi zakon koji hoće da ugasi svetlo.

“U tužilaštvu ima čestitih ljudi, nemojte ceniti tužilaštvo po Zagorki Dolovac. Najveće žrtve će biti sudije i tužioci, ovde ćete tužilaštvu da date ulogu da bude partijski bič, neki časni to neće prihvatiti. Suprotno je Ustavu koji garantuje izražavanje, kao i potpisanim konvencijama. U Srbiji nekom narušiti spokojstvo, iz prakse je to jako teško dokazati, ostaje da verujete onome ko to kaže”, smatra Prelević.

Obradović se vratio na održan sastanak i dodao da je zatraženo produženje roka.

“Očigledno je da postoje velike nejasnoće, da ne budemo maliciozni – ono što bi razjasnilo dilemu je da Ministarstvo pravde prihati produženje roka za javnu raspravu i da se razmisli o posledicama koje mogu da se dese. Zašto smo mi toliko obazrivi, možda i preterano, toliko puta su novinari pod maskom najboljih namera, spovođenjem zakona u praksi prevedeni žedni preko vode da moramo da budemo pažljivi na svaki zarez i tačku nekim tumačenjem zakona”, kaže Vukašin Obradović i dodaje da se ovde radi o upozorenju.

“Morali smo da reagujemo mnogo ranije i žešće na predložene izmene, mislim pre svega na udruženja NUNS, NUNV, dobili smo njihovu reakciju, prva reakcija stručne javnosti se javila, advokat Beljanski je objavio tekst o mogućim opasnostima, mi kao novinari prosto kao da je prošao pored nas čitav proces”, zaključio je Vukašin Obradović.

Izvor: N1