Koalicija za slobodu medija o izveštaju EK: Daleko smo od suštinskih problema

Beograd, 21.10.2021. –

Povodom Izveštaja o napretku Evropske komisije (EK), Koalicija za slobodu medija konstatuje da uprkos oceni “ograničenog napretka” u domenu slobode izražavanja, ključni problemi medijske zajednice i dalje ostaju nerešeni, a proces EU integracija usporen

“Ovogodišnji Izveštaj navodi formalne i proceduralne mere koje su do sada preduzete, na primer, uvođenje SOS telefona za novinare, sprovođenje ograničenog seta mera iz Akcionog plana za Medijsku strategiju, formiranje dve radne grupe za praćenje strategije i bezbednost novinara i slično.

Sa druge strane, u izveštaju se naglašava da formalne akcije ne donose suštinske promene na medijskoj sceni, pa je tako bezbednost novinara i dalje na niskom nivou, verbalni napadi i govor mržnje najviših državnih zvaničnika ne prestaju, a ukupni ambijent u kom novinari rade ne doprinosi medijskim slobodama niti slobodi izražavanja”, navodi se u saopštenju Koalicije.

U Izveštaju se dodatno navodi da su se članice Koalicije za slobodu medija povukle iz Vladine radne grupe za bezbednost novinara, tražeći odgovornost nadležnih institucija za one zvaničnike koji krše etički kodeks ponašanja i sa mesta najviših predstavnika vlasti vode javne kampanje protiv novinara.

“Koalicija smatra da je neophodno da evropski zvaničnici u javnoj komunikaciji ne osporavaju činjenično stanje u ovoj oblasti i da jasno ukazuju na nalaze Evropske komisije, da nema suštinskog poboljšanja na polju medijskih sloboda”, dodaje se u saopštenju.

Koalicija poziva evropske institucije da osim što konstatuju loše stanje, svojim potezima “daju podršku promenama koje su moguće jedino ozbiljnim i odlučnim pristupom ovim problemima”.

“Smatramo da smo ispunjavanjem nekih formalnih uslova još daleko od suštinskih promena”, kažu u Koaliciji i dodaju da svako odlaganje da se otvoreno razgovara o problemima i njihovo guranje pod tepih “samo produbljava krizu u medijskoj i novinarskoj zajednici”.

Koalicija podržava preporuke EK i ostaje na stanovištu da će se kroz učešće u institucionalnim i zakonodavnim procesima, uprkos njihovom stagniranju, i dalje boriti za poboljšanje društvenog okruženja za rad medija, kao i da će u tom procesu tražiti podršku civilnog sektora i javnosti, zaključuje se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Lokal press i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Izvor: UNS