Državna veza Telekoma Srbije zapala je za oko regulatoru EU

Beograd, Brisel 21.10.2021. –

Veze Telekoma Srbije sa državom skrenule su pažnju Evropske komisije na moguće nedoslednosti kad su u pitanju pravila o državnoj pomoći, prema novom izveštaju koji daje podsticaj holandskom telekomunikacionom rivalu Junajted grupi, koja vodi niz sporova sa državnom kompanijom, navodi MLex, nezavisna medijska organizacija.

EU regulator je uočio „nedostatak transparentnosti“ u velikom broju obveznica Telekoma Srbije koji je prošle godine otkupila Narodna banka Srbije.

U opširnom izveštaju o zemlji, u vezi sa napredovanjem Srbije u pridruživanju EU, objavljenom juče, komisija konstatuje „nedostatak transparentnosti” i „potencijalno izbegavanje” pravila Unije o državnoj pomoći tokom prošle godine, kada je Narodna banka Srbije kupila oko 40 odsto petogodišnjih obveznica koje je izdao Telekom Srbija, navodi MLex.

„Potrebni su dalji napori da se sveobuhvatno obezbedi nezavisnost NBS i monetarno finansiranje zabrani u skladu sa pravnom tekovinom EU“, kaže se u izveštaju. Telekom Srbija je imao koristi od „implicitnih državnih garancija“ da bi se suočio sa nivoom duga, dodaje se.

Komisija je takođe izrazila zabrinutost zbog političkog uticaja na subjekte koje kontroliše država i navela da nekoliko pravnih sporova, unutar i van zemlje, utiče na Telekom Srbije zbog velike koncentracije medijskog tržišta u zemlji.

U izveštaju se ne pominje Junajted grupa, koja je u vlasništvu privatne kompanije BC Partners i pruža usluge širom Balkana i drugih zemalja jugoistočne Evrope.

Telekom Srbija je, navodi se u tekstu, prošle godine podneo tužbu protiv monopola u Srbiji i EU protiv Junajted grupe zbog navodnog dodavanja uslova u ugovore koji povezuju licence za njegove kanale sa pregovorima o ugovorima u drugim oblastima poslovanja.

Holandska grupa za telekomunikacije odbacila je optužbe i označila Telekom Srbije kao „državnog favorita, koji uživa svu legalnu i ilegalnu državnu pomoć“. Ranije ove godine Junajted grupa je uložila žalbu Komisiji za kontrolu državne pomoći zbog kupovine obveznica NBS.

U eskalaciji pravnog spora, Telekom Srbija je takođe u martu podneo tužbu u Bosni i Hercegovini protiv Junajted grupe zbog sporazuma koji je njegov rival sklopio da dobije ekskluzivna prava na emitovanje CNN-a i Newsmaxa, navodi se u tekstu MLexa.

MLex je nezavisna medijska organizacija, osnovana 2005. Ima 15 biroa u svetu, od Vašingtona do Pekinga.

Izvor: N1