BIRODI podneo zahtev REM-u da utvrdi da li su RTS i PINK prekršili Zakon o elektronskim medijima

Beograd, 18.10.2021. –

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je, na osnovu sprovedenog monitoringa centralnih informativnih emisija, podneo zahtev Regulatornom telu za elektronske medije (REM) da utvrdi da li su Radio televizija Srbije (RTS) i TV Pink prekršili Zakon o elektronskim medija (član 47, stav 1), saopštio je danas BIRODI.

Kako se navodi u saopštenju, monitoringom centralnih informativnih emisija te dve televizije (Dnevnik 2 i Nacionalni dnevnik) od 1. do 30. septembra utvrđeno je da su ta dva najuticajnija izvora informisanja građana Srbije u svojim prepozitivnim izveštavanjem o predsedniku Republike prekršili član 47, stav 1 Zakona o elektronskim medijima.

U periodu od 1. do 30. septembra RTS je u Dnevniku 2 o predsedniku Republike izveštavao ukupno jedan sat, četiri minuta i 10 sekundi, od toga 55 minuta i 38 sekundi u pozitivnom konktekstu ili 86 odsto vremena.

U navedenom periodu, predsednik Republike nije imao nijednu negativnu sekundu, tvrde iz BIRODI.

Na televiziji Pink tokom sedam sati, 32 minuta i 41 sekunde, što je polovina ukupnog posmatranog vremena na svih pet televizija sa nacionalnim pokrivanjem i N1, predsednik Republike je pozitivno bio predstavljen u trajanju od sedam sati, osam minuta i 27 sekundi, što je 94.6 odsto pozitivnog vremena.

Prema navodima, pozitivno izveštavanje se definiše kao vreme tokom kog analizirani akter, u ovom slučaju predsednik Republike, u medijskom prilogu pozitivno govori o sebi ili neko drugi, uključujući i novinara, pozitivno priča o akteru priloga.

Iz BIRODI podsećaju da član 47, stav 1, Zakona o elektronskim medijima obavezuje pružaoce medijskih usluga, nezavisno od vlasničke strukture i prirode osnivača, da obezbede „slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje“.

Pravna posledica ovakvnog postupanja RTS i TV Pinka je kršenje prava građana Srbije definisanih Ustavom Republike Srbije u članu 51, a u kojem piše da „svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju“, navode iz BIRODI.

Izvor: Danas