Novinaru portala Nova.rs Peru Jovoviću i njegovoj porodici prećeno smrću na društvenim mrežama

Beograd, 15.10.2021. –

„Izbodem ti majku žicom i spakujem u kofer…” i „Rak te načeo zajedno sa ukućanima” samo su neke od pretnji koje je novinar portala Nova.rs Pero Jovović dobio juče na Instagramu i Tviteru, pošto su ga Informer i drugi portali prozvali zbog sličice zastave Kosova u njegovoj Fejsbuk objavi.

Tabloid Informer prvi je prozvao novinara Pera Jovovića, zbog njegove objave na privatnom Fejsbuk profilu u kojoj je stajao emotikon kosovske zastave. Tekst o tom „skandalu” preneli su još portali Objektiv i Republika.rs, a nakon objavljivanja Jovoviću je upućen veliki broj zlonamernih poruka na društvenim mrežama.

„Tekstom su me targetirali kao nekog ko podržava nezavisno Kosovo”, rekao je Jovović za Cenzolovku i dodao da je od sinoć izložen „najstrašnjjim uvredama i pretnjama”.

„Ponovo mi pišu da žele da umrem od raka, pozivaju na linč i pišu da je vreme za ’svinjokolj’. Govore da će me proterati iz Srbije, da ću umreti u Božje ime”, objašnjava on.

„Izbodem ti majku zicom i spakujem u kofer i sutiram je niz kineski zid a ti je hvatas dole”, „Rak te naceo zajedno sa ukucanima”, „Smece pedersko izdajnicko” – neki su od komentara na Instagramu, praćeni brojnim psovkama.

I ranije bilo napada

Pero Jovović kazao je za Cenzolovku da je dosad uglavnom dobijao preteće poruke i uvrede zbog tekstova koja se tiču prava LGBT zajednice, ali bilo je i drugih razloga.

„U decembru prošle godine dobijao sam pretnje smrću i javno su objavljivali moju adresu stanovanja zbog serijala tekstova o crkvi koja je organizovala okupljanja kada je to zbog pandemije koronavirusa bilo zabranjeno”, podsetio je naš sagovornik.

Na pitanje našeg portala da li je uplašen za svoju bezbednost i da li misli da će napadi na internetu eskalirati u fizičke, on je rekao da dosad nije imao takvo iskustvo, ali „ne znači da neće” i dodao da ovoga puta dobija diretkne pretnje – „Sačekaćemo te u Beogradu na ulici” i slično.

On je napomenuo da se ne smemo pretvarati da je nasilje na internetu normalna i prihvatljiva stvar i da će, povodom napada, podneti krivične prijave.

„Nadam se da će institucije reagovati i da će slučajevi biti rešeni. Želim da verujem da država u ovakvim slučajevima neće deliti na podobne i nepodobne”, zaključio je Jovović.

Poziv nadležnima da reaguju

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je osudilo pretnje i hajku protiv novinara Pera Jovovića.

„Podsećamo da ovo nije prvi slučaj da nacionalistička retorika, zbog nerešenih odnosa između Beograda i Prištine, ugrožava novinarsku sigurnost. Svaki put kada su ti odnosi nategnuti, novinari bivaju napadnuti”, navodi se u njihovom saopštenju.

Oni još dodaju da je nedopustivo crtati mete po novinarima i targetirati ih kao izdajnike zbog njihovih objava na privatnim profilima na društvenim mrežama.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) takođe je osudilo napade na Jovovića i podsetilo da ovakvi incidenti ugrožavaju bezbednost novinara i mogu izazvati veoma teške posledice.

U saopštenju NUNS-a navodi se da „ovo predstavlja nastavak brojnih targetiranja i kampanja blaćenja novinara koje imaju za cilj stvaranje negativne slike o određenim novinarima i medijima kao navodnim neprijateljima države”.

Povodom napada oglasila se i organizacija Branioci građanskih prava (Civil Rights Defenders) koja je na svom Tviter profilu napisala da ovaj napad oslikava sve veći broj pretnji koje novinari u Srbiji dobijaju na internetu.

U saopštenju koje potpisuju Inicijativa mladih za ljudska prava, NVO Integra i Građanske inicijative, navodi se da festival „Mirëdita, dobar dan”, sa kog je Jovović izveštavao dok je bio u Prištini, pruža solidarnu podršku ovom novinaru.

Oni dodaju da će ovaj festival ostati platforma za promovisanje mira, ljudskih prava i sloboda, ali i „za podršku svim pojedincima i pojedinkama koji hrabro, požrtvovano i dosledno rade na približavanju srpskog i kosovskog društva”.

Napade i pretnje upućene novinaru portala Nova.rs osudili su i Udruženje novinara Srbije (UNS) i mreža SafeJournalists.

Svi su saglasni da predstavnici vlasti treba da osude napade, a nadležne institucije reaguju, istraže slučaj i zaštite Jovovića.

Izvor: Cenzolovka