Miroslav Mika Aleksić tužbama pokušava da zastraši medije i javne ličnosti

Beograd, 15.10.2021. –

Reditelj Miroslav Mika Aleksić, optužen za silovanja i polna uznemiravanja polaznica svoje škole glume, nastavlja da podnosi privatne tužbe protiv novinarki, novinara i javnih ličnosti koji prate njegov slučaj.

Posle novinarke Blica Ivane Mastilović Jasnić, lista Danas i novinara Milojka Pantića, na spisku privatnih tužbi zbog navodne povrede ugleda i časti i pretrpljenog duševnog bola, našla se i spisateljica Biljana Srbaljnović.

Sagovornici Danasa Tanja Ignjatović, Jugoslav Tintor i Miloš Urošević smatraju da Aleksićeve tužbe predstavljaju način pritiska i zastrašivanja onih koji se bave postpukom koji je protiv njega vodi i koji imaju svoj stav o tome.

Aleksić je, zajedno sa svojom suprugom Biljanom Mašić Aleksić, profesorkom na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, tužio Srbljanović jer ih je, kako se navodi u tužbi, od 8. do 11. maja ove godine uvredila tako što je na društvenoj mreži Fejsbuk objavila tri teksta “krajnje uvredljive sadržine”.

Biljana Srbljanović je na svom Fejsbuk profilu napisala: “Danas mi je na moje radno mesto, Fakultet dramskih umetnosti, u toku mog radnog vremena, stigla sledeća privatna krivična tužba moje koleginice sa istog fakulteta i njenog muža, koji nije sa fakulteta, a za krivično delo UVREDA u produženom trajanju, član 170. stav 2. putem mreže Fejsbuk”.

Ona je u komentarima na Fejsbuku dodala da sve što radi – radi zbog studentkinja i studenata, bivših, sadašnjih i budućih.

– Posebno me je potreslo što sam potpisala prijem krivične tužbe na sred fakulteta, samo nekoliko trenutaka pre minuta ćutanja za preminulog kolegu, koji je sve od sebe davao studentima i od koga sam naučila da takva i ja budem – napisala je Srbaljnović na Fejsbuku.

Podsetimo, Miroslav Aleksić se tereti za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe, kvalifikovana u produženom trajanju.

Ignjatović: Tužbe mogu da predstavljaju način pritiska

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, ističe za Danas da tužbe protiv novinarki i javnih ličnosti koje pišu ili komentarišu društveno značajne teme “mogu da predstavljaju način pritiska, zastrašivanja, iscrpljivanja i sprečavanja da se govori o inače izbegavanim i tabuiziranim temama”.

– Tema seksualne zloulotrebe dece i žena u svim kontekstima, od porodičnog do javnih, a posebno u svim oblicima obrazovanja, izuzetno je važna. O tome mora da piše i da se govori. Naravno, važno je i to kako se piše i govori – nikada senzacionalistički, uvek uz poštovanje osnovnih etičkih principa. U slučaju Aleksića, potvrđena je optužnica o viseštrukom seksualnom nasilju i o tome će se pisati i govoriti. Za javnost bi bilo važno da sazna i koje sistemske mere prevencije i zaštite treba uvesti da bi se sprečilo da se ovakva dela dešavaju – objašnjava Ignjatović.

Tintor: Misli da će tužbama umanjiti interesovanje javnosti

Jugoslav Tintor, pravni zastupnik glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić, kao i dve devojke koje žele da ostanu anonimne, smatra da su privatne tužbe Aleksića vid strategije.

Naš sagovornik smatra da podnošenjem tužbi Aleksić misli da će obeshrabriti svakoga ko govori o postupku koji se protiv njega vodi i da će time uspeti da umanji interesovanje javnosti.

– Nije realno očekivati da će u tome uspeti. Fokus odbrane treba usmeriti u sudnicu, tamo gde se izvode dokazi, a ne pararelnim postupcima pokušavati zastrašiti novinare i javne ličnosti koje imaju svoje viđenje i stav o postupku koji se protiv Aleksića vodi – ukazuje Tintor.

Urošević: Aleksić koristi društvenu klimu nekažnjivosti

Aktivista Miloš Urošević, koji je 1. oktobra, kada je trebalo da se održi pripremno ročište u slučaju Aleksića, bio jedan od nosilaca transparenta “Verujemo Mileni Radulović” ispred Palate pravde, ističe za Danas da su Aleksićeve tužbe protiv medija, novinarki i javnih ličnosti zbog povrede ugleda i časti su “odraz dvostrukog morala počinitelja”.

– On sa jedne strane zna da je počinio krivično delo – silovanje, a sa druge strane nije u stanju da se sa istim suoči upravo zato što je to veliki zločin. Setimo se samo odbrane Adolfa Ajhmana ili Veselina Šviljančanina, koji se u svom poricanju nisu razlikovali od Aleksića. Aleksić koristi društvenu klimu nekažnjivosti koju kreira politički režim u Srbiji kako bi zastrašivao sve one koji pokušavaju da uzdrmaju neke od zupčanika u mašineriji – kaže Urošević za naš list.

Nakon ispovesti glumice Milene Radulović, optužbama protiv Aleksića pridružile i druge devojke, među kojima je i glumica Iva Ilinčić. Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo pritvor Aleksiću, koji se u njemu nalazio od januara ove godine, i odredio mu kućni pritvor uz nanogicu.

Inače, Aleksićeva supruga, Biljana, istakla je tada za Novosti da je srećna, radosna i spokojnija otkako je njen muž prebačen u kućni pritvor.

– I Mika je sigurno sad spokojan, jer kuća je kuća, ne može se porediti sa pritvorskom ćelijom – izjavila je Mašić Aleksić. Na pitanje Novosti kako joj on sad izgleda posle osam meseci provedenih u pritvoru, Biljana odgovara da se on trudi da živi u sadašnjosti i da se ne okreće ka onom lošem što je prošlo.

Pripremno ročište Aleksiću trebalo je da se održi 1. oktobra, ali je odloženo, jer je njegov advokat Zoran Jakovljević zaražen koronavirusom, pa je novo zakazano za 28. i 29. okotobar.

Tužba protiv Danasa i Milojka Pantića

Aleksić je tužio Danas i Milojka Pantića nakon što je naš list 1. februara objavio Pantićev lični pod naslovom „Arkan, Aleksić i Vučić“. Aleksić je tužbu Višem sudu u Beogradu podneo 26. jula, i traži naknadu u iznosu do 150.000 dinara.

U tužbi se, između ostalog, navodi da u Pantićevom tekstu piše da „Ne treba sumnjati da je Mika Aleksić, kao pripadnik paravojske zločinačkog komandanta Željka Ražnatovića Arkana nazočio kako se posle himne „Bože pravde“ i „Oče naš“ kreće u pljačku i silovanja po Hrvatskoj i Bosni, bio mnogo sofisticiraniji u mobingu od svog sarajevskog kolege“.

Kako se ukazuje u tužbi, Aleksiću je povređena čast, ugled „koji je nesporno, a s obzirom na njegovu biografiju, uživao do dotadašnje objave ovakve informacije, i time mu nanet psihički bol, i pričinjena nematerijalna šteta“.

Odloženo ročište

Ročište po tužbi Miroslava Aleksića protiv novinarke Ivane Mastilović Jasnić odloženo je prekjuče za decembar jer se Aleksić nije pojavio na suđenju.

To je na svom Tviter profilu objavila upravo Matilović Jasnić, koja je svojevremeno za Cenzolovku izjavila da se tužbom protiv nje vrši pritisak kojim žele da je zaustave.

Izvor: Danas