Šta je kupio Telekom – direktor Pošte priča jedno, Lučić drugo

Beograd, 13.10.2021. –

V.d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević kaže za N1 da su pravni timovi tog preduzeća i Telekoma prodaju Pošta neta obavili u skladu sa zakonom. Cena se još ne zna, a tendera, prema rečima Đorđevića, nije bilo jer su predmet dogovora bili korisnici, a oni, kako je objasnio, nisu javna svojina. I dok v.d. direktor Pošte poručuje da infrastruktura tog preduzeća nije na prodaju, direktor Telekoma Vladimir Lučić ranije je rekao da je kod preuzimanja Pošta neta kupljena upravo infrastruktura u vezi sa kablovskim i internet servisom.

Posao dve državne kompanije odavno sklopljen, a javnost i dalje zaglavljena u pitanju: šta je to Pošta prodala, a šta je Telekom kupio? Đorđević je stavio potpis na ugovor koji se tiče učenika PTT škole, a onda stao ispred kamere da objasni šta je potpisao kada je prodat Pošta net.

„Kad je u pitanju tender, dobili smo odobrenje i mišljenje Ministarstva finansija da se ne radi o javnoj svojini, s obzirom da nisu prodata nikakva sredstva, već se radi o korisnicima, a korisnici nisu javna svojina“, rekao je on.

N1: Rekli ste predmet kupovine nije javna svojina, već korisnici, nisam razumeo – Telekom kaže da je kupio infrastrukturu?

„Preuzimanje korisnika i cena će zavisiti od toga koliko finalno korisnika prihvati da pređe u Telekom Srbija“.

N1: Znači ne znamo cenu?

„Tada ćete dobiti koliko je“.

N1: Ali Telekom kaže da je kupio infrastukturu, ne korisnike?

„To morate da pitate njih. Infrastruktura Pošta Srbije nije na prodaju, optička infrastruktura je blago, i predstavlja veliku vrednost za Poštu“, rekao je direktor Pošta Srbije.

Međutim, direktor Telekoma Vladimir Lučić govorio je nešto drugo.

„Kada je reč o Pošti net, mi smo kupili infrastrukturu vezanu za kablovski interent servis“, kazao je on.

A pre nedelju dana direktor Telekoma objasnio da je tom kupovinom infrastrukture ispravljen, kako je rekao, nelogičan potez iz prošlosti.

Lučić objašnjava da je u privatizaciji Pošte 1997. godine Telekom izdvojen kao zasebno preduzeće i da je tada i kablovska televizija trebalo da mu se pripoji, a ne da ostane u sastavu Pošte.

Đorđević za N1 tvrdi da je konsultovan i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u delu koji se odnosio na obaveštavanje korisnika da se operator menja, to jest da ih preuzima Telekom.

N1: Pre nego što je prodat Pošta net ste obavestili korisnike?

„Sve je u skladu sa procedurom, verujte mi. Ja sam javni funkcioner koga je vlada izabrala, kome je dužnost i obaveza da sve bude u skladu sa zakonom“, rekao je on.

Izvor: N1