Milan Jovanović: Očekujem da apelacija potvrdi prvostepenu presudu. Poništavanje presude nacrtalo bi mete svim novinarima u Srbiji

Beograd, 24.09.2021. –

Ne bih želeo da ovaj sudski postupak doživi dugogodišnju neizvesnost, kao što je to slučaj sa ubistvom Slavka Ćuruvije, kaže za Cenzolovku Milan Jovanović, novinar kome je 2018. spaljena kuća u Vrčinu i koji još uvek čeka pravosnažnu presudu

Novinar lokalnog portala Žig info Milan Jovanović, čija je kuća u noći 12. decembra 2018. godine spaljena „Molotovljevim koktelom“, kaže za Cenzolovku da od Apelacionog suda očekuje da potvrdi prvostepenu presudu kojom su Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka i funkcioner vladajuće Srpske napredne strane, kao i Vladimir Mihailović Aleksandar Marinković, koje je on za ovaj zločin angažovao, osuđeni na kaznu zatvora od ukupno 12 godina i šest meseci.

Jovanović: Ne bih da ovaj postupak doživi neizvesnost kao u slučaju Ćuruvije

„Pravda je spora, ali ne znam da li će biti i dostižna. Nadam se da će Apelacioni sud potvrditi prvostepenu presudu koja je doneta 23. februara ove godine. Ne bih želeo da ovaj sudski postupak doživi dugogodišnju neizvesnost, kao što je to slučaj sa ubistvom Slavka Ćuruvije“, kaže Milan Jovanović za Cenzolovku povodom vesti da je za 14. oktobar zakazana sednica Apelacionog suda na kojoj će se razmatrati žalbe tužioca i odbrane.

U prvostepenoj presudi, donetoj pre sedam meseci, sudija Slavko Žugić je presudio da je 12. decembra 2018. godine Dragoljub Simonović naredio napad na Milana Jovanovića zbog tekstova o  korupciji u Grockoj. U presudi se kaže da je „formiran podstrekački lanac izvršilaca ovog krivičnog dela, u kojem su svi bili svesni da njihovo delovanje može dovesti do najveće tragedije i smrtnog ishoda“.

„Ne znam da li će se u Apelacionom sudu naći neki sudija koji će da opovrgne i diskredituje znanje policije, ali i sudijsku veštinu i ugled časnog i poštenog sudije Slavka Žugića i javnog tužioca Predraga Milovanovića. Nadam se da do toga neće doći, jer bi u tom slučaju naš pravosudni sistem bio na samom dnu, a sa poništavanjem presude bile bi nacrtane mete svim novinarima u Srbiji. Nadam se da u Apelacionom sudu sede časne i poštene sudije koje neće da diskredituju sudijsku funkciju svojih kolega i javno priznaju da su advokati veštiji i bolji pravnici nego sudije. Nije daleko dan kad ćemo to saznati“, upozorava Milan Jovanović.

Prvostepeno suđenje je uspešno završeno uprkos opstrukcijama optuženih i odbrane, ali je ipak došlo do kontroverzi koje su dovele u sumnju čitav proces, posebno posle odluke republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac da spreči postupajućeg zamenika tužioca u ovom predmetu Predraga Milovanovića da zastupa predmet pred Apelacionim sudom u Beogradu.

Jedva preživeli

Milan Jovanović je već zagazio u osmu deceniju života i zdravlje mu je teško narušeno nakon što je preživeo paljenje kuće, kao i njegova supruga Jela Deljanin, koja se, takođe, do danas nije oporavila od te traume. Milan je, u stvari, preživeo zahvaljujući Jeli, pošto je spavao pod lekovima i dim koji se raširio kućom ga je omamio. Ona ga je probudila i polusvesnog izvela napolje.

Zahvaljujući donacijama novinara i građana, Milan je uspeo da većim delom obnovi svoju kuću, ali je još daleko od toga da su svi radovi na njoj završeni. Uprkos obećanjima premijerke Ane Brnabić, on nije dobio nikakvu pomoć države. Naprotiv, država mu je tražila da plati porez i u vreme dok u kući, posle požara, nije mogao da živi.

Tek kad presuda postane pravosnažna, Milan i Jela Deljanin moći će da očekuju materijalnu naknadu za uništeno.

Izvor: Cenzolovka