UNS: Urednici i novinari dužni da štite identitet dece žrtava vršnjačkog nasilja

Beograd, 23.09.2021. –

Udruženje novinara Srbije (UNS) povodom izveštavanja medija o novom slučaju vršnjačkog nasilja, o kom govori majka napadnutog deteta osnovnoškolskog uzrasta, ukazuje na dužnost novinara i urednika da zaštite identitet deteta, koje je, u ovom slučaju, objavljivanjem imena i fotografije škole, naziva malog mesta u kom živi i inicijala majke, učinjeno prepoznatljivim.

Kodeks novinara Srbije u odeljku o odgovornosti novinara propisuje dužnost poštovanja i zaštite prava i dostojanstva dece. U odeljku “Poštovanje privatnosti” Kodeks propisuje obavezu novinara i urednika da osiguraju da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena, fotografije ili snimka sa njegovim likom, kućom, zajednicom u kojoj živi ili prepoznatljivom okolinom.

Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se “maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes”.

UNS poziva urednike i novinare da navedene odredbe Kodeksa i Zakona poštuju prilikom izveštavanja o ovom i drugim slučajevima vršnjačkog nasilja.

Izvor: UNS