Čečen: Zakon o policiji pogrešan, veoma će štetno uticati na rad novinara

Beograd, 21.09.2021. –

Urednik CINS-a Branko Čečen izjavio je da predloženi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima “užasno pogrešan”, i ocenio da će usvajanje tog akta “veoma štetno uticati na rad novinara”.

„Bio bi takav čak i da ova zemlja ne zloupotrebljava svoje ingerencije. U trenutku kada čitava planeta stavlja kamere na tela policajaca, a snimci su vlasništvo države, što znači da građani uvek mogu da dobiju te snimke i vide šta se dogodilo, mi ćemo da zabranimo građanima da snimaju policajce u akciji. To je jedna od granica koju kada pređete – ulazite u ozbiljnu policijsku državu i diktaturu“, ocenio je Čečen.

Dodaje da će, ukoliko se zakon usvoji, policiji biti omogućeno da prepoznaje lica novinara, kao i lica njihovih izvora, koji su zakonski zaštićeni.

„U isto vreme znamo da policija zloupotrebljava svoje ingerencije i to protiv novinara. Videli ste da je Informer u slučaju kada više nije znao kako da se brani, u slučaju koji je pokrenuo Stevan Dojčinović iz KRIK-a, rekli: ‘Pitajte BIA, oni su nam dali te fotografije. U trenutku kada država upotrebljava sve te kapacitete da ućutka bilo kakvu kritiku, to je zastrašujuće. Nama je potpuno jasno da je to trenutak u kome se završila demokratija u ovoj zemlji“, naveo je on.

Podseća da je ova vlast u parlamentu „više puta donosila zakone koji su ozakonili dotadašnje nezakonito ponašanje vlasti“, i dodaje da je jedan od takvih primera dozvola da se bilo ko zaposli u BIA samo na osnovu diskrecionog prava direktora ove institucije.

„Zapanjujuće je koliko je zakona doneto na ovaj način, a da su u suprotnosti sa Ustavom, da su u koliziji sa ogromnim brojem drugih zakona, prosto su nakaradni i suprotni po funkciji onome što zakon treba da radi. Zakon treba da štiti građane, a ne organe reda koji tako imaju moć nad građanima“, kazao je gost N1.

Konstatuje da je vlast sve više osetljivija na bilo kakve kritike, kao i da brojni pojedinci trpe pritiske zbog svojih stavova iznetih u javnosti.

„Neke društvene teme su proglašene za tabu. Čim ih pomenete, onda čitav aparat provladinih medija, na čelu sa strankom SNS skoče na vas i raščetvore vas, kao što se desilo mojim kolegama Sekuliću i Georgievu. Ja mogu da imam mišljenje kakvo god hoću. Imam pravo da ga slobodno iznesem dok ne kršim zakone i tuđa ljudska prava. Ja bih trebao da imam pravo na njega. Ostali i ako se ne slažu, trebalo bi da idu dalje, a ne da se potučemo oko toga“, istakao je Čečen.

Imamo državu male elite koja je zapanjujuće bogata

Ocenio je da je to „raspad ljudskosti ovog društva“, i da je u ovoj zemlji „postalo dosta neprijatno živeti“.

Smatra da u Srbiji „nema izbora, već uzimanja vlasti na silu, i kooptiranja celog izbornog sistema, kupovine glasova i ucene ljudi“.

„Imamo državu male elite, koja je užasno i zapanjujuće bogata. Danas ćemo pustiti u CINS-u kako je nekakav sekretar u Gradu Beogradu i odbornik u Rakovici kupio sliku Paje Jovanovića preko aukcijske kuće. To je zapanjujuće, to je neverovatno“, rekao je Čečen.

Komentarišući napetu situaciju na prelazim asa Kosovom, on je naveo da ovakva situacija ide na ruku i Kurtiju i Vučiću zbog predstojećih izbora.

„I mnogo je dobro da se priča o tablicama, i da se od toga pravi nacionalni problem, nego da vidimo šta jedemo, šta dišemo, kakva je korupcija i ko nas leči. Mi ćemo se baviti tablicama, a na kraju strada 9.500 vlasnika automobila koji sada sa tim tablicama mogu da se voze u krugu od 150 kilometara. Uvek stradaju građani Kosova“, ističe Čečen.

Govoreći o predstojećim izborima u Srbiji i pritiscima koju predstavnici vladajućih partija sprovode u državnim preduzećima, navodi da „ova vlast više ne zna šta radi“, kao i da „potpuno razara svaku vrednost“.

„Pregaziće preko bilo čega što je vrednost, samo da bude na vlasti, i neće razmišljati o tome šta će ostati iza njih“, zaključio je naš sagovornik.

Izvor: N1