NUNS osudio napade na Zorana Sekulića i ekipu N1

Beograd, 20.09.2021. –

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je pretnje koje je dobio urednik Foneta Zoran Sekulić i napade i ometanje u radu koje su doživeli novinari Televizije N1 i zahtevalo od nadležnih organa da reaguju i istraže ove slučajeve i procesuiraju počinioce.

Zoran Sekulić je, podseća NUNS, nakon gostovanja na N1 dobio preteću i uvredljivu poruku preko Fejsbuka, dok su novinari N1 Vanja Đurić i Filip Lukić bili ometani, vređani i gađani jajima tokom protestnog skupa protivnika vakcinacije i ekstremističkih organizacija. 

U slučaju ometanja rada ekipe TV N1, NUNS je pohvalio reakciju policije, koja je novinarima omogućila da nastave sa izveštavanjem.

„Ovi su slučajevi, nažalost, samo nastavak kontinuiranog ugrožavanja bezbednosti nezavisnih i profesionalnih novinara u Srbiji, što je posledica negativne atmosfere u društvu koju pre svih stvaraju funkcioneri vlasti i režimski mediji, ali selektivnog pristupa nadležnih organa slučajevima napada na novinare. Ugledajući se na moćne političare, mnogi građani daju sebi za pravo da vređaju, kleveću i napadaju novinare i medijske radnike, a česta nezainteresovanost, pa čak i opstrukcija nadležnih organa onemogućavaju da brojni slučajevi napada i pritisaka budu procesuirani i dobiju sudski epilog“, kaže se u saopštenju NUNS-a, koji kaže da će o ovim slučajevima obavestiti nadležne organe, uneti ih u svoju Bazu napada i pritisaka na novinare i izvestiti o njima međunarodne organizacije.

Izvor: Cenzolovka