Tanja Fajon se sastala sa Draganom Bujoševićem

Beograd, 17.09.2021 –

Direktor Radio-televizije Srbije Dragana Bujošević i predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček, jutros su imali sastanak sa članovima Evropskog parlamenta na čelu sa Tanjom Fajon, šeficom Delegacije EP, saznaje Danas.

Prema izvorima našeg lista, tema razgovora su bili predstojeći izbori, odnosno predstavljanje stranaka na javnom servisu tokom predizborne kampanje.

Branislav Klanšček potvrdio je za Danas da je jutros održan sastanak sa evroparlamentarcima, da je trajao oko sat vremena i prošao u pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi.

– Tema su bili izbori u aprilu i uloga RTS-a u izbornoj i predizbornoj kampanji. Što se tiče izbornog procesa, tu nije bilo problema. On se odnosi na period od 30 do 45 dana, odnosno od dana raspisivanja izbora. U tom periodu, svim proglašenim listama biće omogućen ravnopravni pristup RTS-u, kao i prethodnih izbornih godina – ističe Klanšček.

On dodaje da je problematičan drugi, predizborni period, koji traje oko šest meseci.

– U Srbiji postoji 123 političkih stranaka i 35.000 udruženja građana. Nemoguće je svima omogućiti pristup i neophono je da se napravi kriterijum po kojem bi se odredilo ko će se od njih pojavljivati na RTS-u – ukazuje naš sagovornik.

Klanšček dodaje da ne postoji mogućnost da se primeni kriterijum koji se primenjivao godinama, po kome je pojavljivanje rezervisano za parlamentarke stranke.

– To opoziciji ne bi odgovaralo, jer je deo bojkotovao izbore a deo nije prošao cenzus. Predložio sam nov kriterijum, da neka agencija za istraživanje javnog mnjenja uradi rejting stranaka, sa jednim pitanjem: kako biste glasali da su izbori u nedalju? Oni sa najvišim rejtingom imali bi pristup javnom servisu – napominje Klanšček.

On dodaje da su evroparlamentarci rekli da će ovaj predlog razmotriti, ali da i ako ne bude prihvaćen, u svakom slučaju će morati da se odredi kriterijum za predstavljanje političkih stranaka u predizbornoj kampanji.

Izvor: Danas