Urednik E-Pančeva Čupić nije se nijednom pojavio na sudu u dva procesa koji traju gotovo dve godine

Pančevo, 16.09.2021. –

Glavni i odgovorni urednik E-Pančeva Aleksandar Čupić nije se pojavio ni na jednom od sedam ročišta u dva postupka koje protiv tog pančevačkog portala vodi novinar Nenad Živković, uglavnom pravdajući izostanke različitim bolestima. Tako je bilo i danas.

Kao i prethodnih nekoliko puta, odsustvo je pravdao bolešću. Suđenju nije prisustvovao ni njegov advokat. Sutkinja Milenija Petričević zakazala je naredno ročište za 16. decembar.

Čupić je peti put odsustvo opravdao medicinskom dokumentacijom iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu – od 31. avgusta. U dokumentaciji stoji da Čupić pati od depresije i da mu je prepisana terapija.

Urednik E-Pančeva nije se pojavo ni na pripremnim ročištima u ova dva postupka.

Izdavaču portala epancevo.rs, Open View d.o.o. iz Vršca, kao i Čupiću sudi se po tužbi pančevačkog novinara Nenada Živkovića. On je postupak pokrenuo u novembru 2019. godine, pred Višim sudom u Beogradu, nakon što je u maju i junu te godine portal objavio nekoliko tekstova u kojima je on označen kao „saradnik neprijatelja, učenik špijuna koji podržava proustaške medije i pokušava da destabilizuje zemlju”.

Od tada se ni na jednom ročištu Čupić nije pojavio, a poslednja dva izostanka pravdao je medicinskom dokumentacijom.

Pred istim sudom Živković vodi još jedan postupak protiv Open View d.o.o. i Čupića, za slične tekstove koji su objavljeni u martu 2019. godine, u kojima je pančevački novinar, između ostalog, nazvan „smradom“, „lokalnim besposličarem i lažnjakom”.

I tokom ovog postupka Čupić nijednom nije došao na suđenja, ponovo iz zdravstvenih razloga. Na osnovu toga se stiče utisak da je, za godinu i po dana koliko oba suđenja traju, Čupić uglavnom bio bolestan.

Na ročištu zakazanom za decembar prošle godine Čupićevi advokati su priložili sudu medicinsku dokumentaciju da je povredio nogu, dok u martu i aprilu ove godine nije prisustvovao suđenjima jer je bio zaražen koronavirusom. Na ročištu u maju se takođe nije pojavio jer je bio bolestan, a danas je sudu priložio dokumentaciju iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu.

Suđenje se odlaže zbog nepojavljivanja tuženih i u postupcima koje Nenad Živković vodi protiv Radio-televizije Pančevo, zbog priloga iste ili slične sadržine kao u tekstovima objavljenim na portalu epancevo.rs, o čemu je Cenzolovka izveštavala.

Na poslednjem ročištu u jednom od postupaka, održanom 9. septembra, bivši glavni urednik RTV Pančevo Miroslav Milakov pojavio se pred sudom i dao izjavu, čime je taj sudski postupak okončan.

MILIĆ: SUD MOŽE DA PRESUDI I BEZ SASLUŠANJA STRANKE U POSTUPKU

Komentarišući današnje nepojavljivanje Aleksandra Čupića i njegovog advokata, Veljko Milić, pravni zastupnik Nenada Živkovića, kaže za Cenzolovku da stranka u postupku, za razliku od svedoka, ne mora da pristupi ročištu i da ne može biti zbog toga novčano kažnjena.

„Međutim, to nedolaženje ne može biti unedogled jer vodi prekomernom odugovlačenju postupka, pa će sud u jednom trenutku mimoići saslušanje stranke u postupku i doneti presudu bez njenog saslušanja“, zaključuje Milić.

Izvor: Cenzolovka