REM nagrađuje televiziju koja promoviše diskriminaciju, vulgarnost i agresiju: TV Hepi dobila dozvole za četiri nova kanala

Beograd, 03.09.2021.-

I pored toga što se TV Hepi trudi da gotovo svakodnevno napravi neki skandal i krši Kodeks novinara i moralne norme, Savet REM-a ne samo da nije imao dilemu da li treba da izda dozvole za emitovanje novih „srećnih“ televizija, već je to uradio ekspresno

Preduzeće za marketing, izdavačku delatnost, radio i televiziju Hepi TV d.o.o. podnelo je Regulatornom telu za elektronske medije (REM) početkom avgusta zahteve za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge na osnovu zahteva, za četiri nova kanala. Savet REM-a je ekspresno, 27. avgusta, na vanrednoj sednici odlučio da izda dozvole za kanale Moja Hepi zemlja i Moje Hepi društvo.

Već danas, 3. septembra, članovi Saveta REM-a ponovo su se vanredno sastali i odlučili da izdaju dozvole za još dve nove televizije – Moj Hepi život i Moja Hepi muzika.

Članica Saveta REM-a Judita Popović kaže za Cenzolovku da je ovako važna odluka o izdavanju dozvola donesena bez diskusije jer nije održana uživo. Popović je na prošloj sednici glasala protiv dnevnog reda, ali nam prenosi da je za izdavanje dozvola TV Hepi glasala većina članova Saveta. Ove odluke za nju nisu iznenađenje i u maniru su dosadašnjeg rada REM-a.

„TV Hepi je do sada pokazala kako radi i kako namerava da radi i ta namera da nastavi na isti način je nju kvalifikovala za dobijanje novih kanala. Ja tu ne vidim ništa kvalitetno, ne zato što imam nešto protiv te televizije, nego zbog toga što su pokazali veliko nepoštovanje prema auditorijumu, veliki prezir prema građanima Srbije i veliki potencijal za kršenje ključnih zakona u medijskoj sferi, a da nisu snosili nikakve posledice. Dobili su krila i sada im je nebo granica“, ocenjuje Popović.

Ona ističe da je jedna od osnovnih uloga medija da podižu kulturni i obrazovni nivo građana, da se taj nivo danas drastično snižava i da REM nije napravio red na medijskoj sceni.

REM – protočni bojler političkih i ekonomskih interesa

Ni za Jelenu Kleut, docentkinju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ove odluke članova Saveta REM-a nisu iznenađujuće. Kleut ističe da je važna institucija, kao što je REM, postala „protočni bojler” za sprovođenje političkih i ekonomskih interesa, umesto da obezbeđuje da se u medijskoj sferi poštuje interes javnosti.

„Pred nama je samo još jedna u nizu odluka koje se donose bez učešća javnosti i bez ozbiljne diskusije o ulozi koju određene televizije imaju u društvu. TV Hepi se istakla kao promoter vulgarnog, agresivnog i ostrašćenog jezika, mizoginije, etničkog etiketiranja. To je televizija koja je previše puta prekršila Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti medijskih usluga, dokument koji je sam REM usvojio i o čijem bi sprovođenju trebalo da se stara”, kaže Kleut.

Prema njenim rečima, TV Hepi je toliko radila na promociji diskriminacije i nasilja da su očito „odnegovali“ publiku koja bi volela da vidi još toga i zato će joj se ponuditi dodatni kanali. Deo ove jednačine je i to što je ova televizija ponudila otvoreni mikrofon stranci na vlasti.

„A bliže se izbori i tada je zgodno ponuditi građanima sliku jedne srećne zemlje, srećnog društva i posve ’hepi’ života”, zaključuje Kleut.

Istorija huškanja i promovisanja nasilja

Hepi godinama emituje emisije pune nasilja, vređanja žena, neistomišljenika, nacionalnih manjina, promovisanja ratnih zločinaca. Više puta Služba za nadzor i analizu programa REM-a utvrdila je da je određeni program neprofesionalno vođen.

Pre nekoliko dana, nakon emitovanja emisije sa temom „Da li će pasti krv u Crnoj Gori?“, SDP iz Crne Gore zatražio je od Agencije za elektronske medije CG da hitno zabrani emitovanje TV Hepi jer „u kontinuitetu proizvodi huškačke sadržaje“.

U julu ove godine Prijedorski logoraši su tužili REM jer je obustavio postupak protiv TV Hepi zbog vređanja prijedorskih žrtava.

Cenzolovka je više puta pisala o skandaloznim sadržajima emitovanim na ovoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom i o nereagovanju REM-a, poput vređanja ženabrutalnih uvreda ili sprdanja sa odlukama Regulatora i pored zabrane emisije.

Prema podacima REM-a, TV Hepi je kažnjena samo 20 puta za sedam i po godina.

TURSKE SERIJE I ČAĐAVA MEHANA

Dokumentacija u koju je Cenzolovka imala uvid, pokazuje da će glavni urednik novih televizija – Život i Muzika, biti sadašnji urednik TV Hepi Milomir Marić. Emitovaće se na kablovskoj, satelitskoj i IPTV elektronskoj mreži.
Skroman Programski elaborat televizije Moj Hepi život, razrađen na samo dve strane kucane krupnim slovima, otkriva da se radi o programu koji je posvećen ženama svih starosnih dobi „koje program mogu da gledaju i uz prisustvo svoje dece“.

Najavljuju da će najviše biti zabavnog programa (60 odsto), naučno-obrazovnog (12 odsto), serijskog i dokumentarnog (10 odsto), te muzičkog (5 odsto).

Biće tu i turska serija, emisija o zdravlju, Specijal ispovestPosle ručkaGlamurženski saveti. Svakog dana predviđen je identičan program.

Novi kanal Moja Happy muzika, prema elaboratu, emitovaće 70 odsto muzičkog i 30 odsto zabavnog programa, dok u izveštaju za Savet REM-a piše da će emitovati 45 odsto zabavnog programa, 20 odsto informativnog, zatim, naučno-obrazovni i dokumentarni program – 10 odsto.

U programskoj šemi najavljene su emisije kao što su Čađava mehana ili Glamur specijal u udarnom terminu od 20 sati.
Pravna služba REM-a je u oba slučaja ocenila da dozvola, koja važi do 2029. godine, treba da bude izdata. Početak rada je planiran za 1. septembar.

Da li su nove televizije već u etru i koji su motivi i za otvaranje novih kanala nismo saznali pošto nam iz TV Hepi nisu odgovorili na postavljena pitanja.

Izvor: Cenzolovka