Milan Jovanović: Osećam se kao meta u vreme otvorenog lova na novinare

Beograd, 03.09.2021. –

Posle najnovijih napada na portal Žig info iz Grocke, čijeg su urednika Željka Matorčevića pre tri godine prebili tako da je završio u bolnici, a novinaru Milanu Jovanoviću spalili kuću, a da zbog tih napada niko do danas pravosnažno nije osuđen, Željko i Milan se ne osećaju bezbedno i misle da šanse da budu ponovo napadnuti nisu male niti da su šala

Položaj novinara u Srbiji najbolje se vidi na primeru Opštine Grocka. Novinar blizak režimu dobije „savetnički“ ugovor težak milion i po dinara, koje mu funkcioner, mimo plate, isplati iz kase koju pune svi građani, a novinari koji su građane obavestili kako se njihov novac troši na „savetničke“ usluge bivaju izloženi brutalnim verbalnim napadima i opasnosti da ponovo budu napadnuti, pošto su jednog prethodno prebili, a drugom spalili kuću.

Slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i slučaj teškog prebijanja novinara Željka Matorčevića nisu se ni „ohladili“,  a već imamo nove bezbednosne pretnje i strah da bi novi fizički napad na njih mogao da usledi.

Novi verbalni napadi su krenuli pre par dana, nakon što su na portalu Žig info objavili informaciju o tome da je u Opštini Grocka zaposleno više od 59 savetnika, a da je savetničkim ugovorom, teškim milion i po dinara, počašćena i novinarka TV Pink Gordana Uzelac.

Usledila su brojna saopštenja Informativne službe Opštine Grocka, opštinskog odbora SNS, kao i na Fejsbuk portalu Gročanskog glasnika, u kojima se kaže da novinari Žig infa „iznose netačne tvrdnje i isključivo lažu“.

„Konstantno pokušavate da ukaljate ugled i predsednika i same opštine“ uprkos uspesima i jer im, kako tvrde u ovim saopštenjima „očigledno sve dobre stvari smetaju“.

Atmosfera gora nego u vreme prebijanja i paljenja kuće

Fizički napadi na njih pre tri godine dogodili su se upravo nakon verbalnih napada koji su tada, kako kažu za Cenzolovku, bili slabiji od ovih.

Atmosfera je sada gora nego uoči teškog prebijanja Matorčevića i paljenja porodične kuće Jovanovića, a zainteresovanost i pažnja bezbednosnih službi i institucija kojima je bezbednost novinara u opisu posla, nije na nivou koji uliva poverenje.

Za Cenzolovku je taj uznemirujući nesklad opisao Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara:

„Nadležne institucije su dale procenu da više nema elementa ugroženosti, a u isto vreme dobijamo apele od strane redakcije da se osećaju nebezbedno”.

Matić je pismom obavestio kabinet premijerke, kao i sve članove Stalne radne grupe za bezbednost novinara i vladine Radne grupe za ista pitanja o novim bezbednosnim pretnjama, ali do sada nije dobio odgovor.

U pismu je upozorio da su mu Matorčević i Jovanović rekli da se „stvara atmosfera u kojoj je moguće ponovo neko ekstremno delovanje protiv njih“, ali je i podsetio da je „drastično prebijanje Željka Matorčevića još uvek nerešen slučaj“, da suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića još uvek traje, jer je doneta samo prvostepena osuđujuća presuda, a na Apelacionom sudu još nije zakazan proces, da se suđenje protiv jednog od okrivljenih nalazi na prvostepenom sudu i ocenio da „sve oko ovog suđenja proizvodi vrlo negativnu atmosferu prema žrtvama dok se dobija utisak da optuženi Simonović još upravlja opštinom“.

Matorčević: Šanse da me napadnu nisu male i nisu šala

Željko Matorčević, autor teksta o savetničkom ugovoru režimske novinarke, koji je najviše i razgnevio čelnike opštine Grocka, a koji je pre tri godine brutalno prebijen i napadači nisu kažnjeni jer je slučaj odbačen u Drugom osnovnom tužilaštvu bez nade da se pokrene s mrtve tačke, kaže za Cenzolovku da je njihova bezbednost na lošijem nivou nego pre prvih fizičkih napada.

Novinari Žig infa se godinama suočavaju sa pretnjama i ucenama, ali nisu odustali od istraživanja korupcije u opštini. Do sada se nisu plašili, niti su ih pretnje i napadi zaustavili u poslu. Zato svaki njihov alarm treba razumeti veoma ozbiljno.

„Nažalost, nakon svega što smo proživeli mi sa Žig infa, a to su raznorazne ucene, prebijanje, paljenje kuće, mi danas u Grockoj imamo, možda, i goru situaciju po pitanju bezbednosti nego za vreme Simonovića. Ranije su saopštenja GO Grocka bila samo u domenu spinovanja, dok danas imamo napisano da ‘redakcija Žig infa laže’! Kada to jedna ustanova kao što je Opština saopšti svojim građanima, koje su šanse da se ponovo neće desiti neki napad na novinare?

To uopšte nije za šalu, pogotovo u ovako maloj sredini kao što je Grocka, u kojoj se svi, manje-više, poznajemo. Izuzetno sam zabrinut za bezbednost svih nas na Žig infu i ne znam više ni šta preduzeti povodom toga jer danas imamo konkretno targetiranje od strane organa vlasti, ne samo vladajuće stranke. Svakako, mi ćemo i dalje nastaviti da radimo svoj posao. I dalje ćemo istraživati, pretežno, korupciju u GO Grocka“, kaže Matorčević za Cenzolovku.

Matorčević smatra da je „prosto neverovatno kakvim saopštenjima se GO Grocka „brani“ ovih dana nakon što smo objavili ugovor između ove opštine i novinarke TV Pink, Gordane Uzelac“.

Podseća da je većina informacija dobijena putem Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i smatra da je „neverovatno da GO Grocka demantuje, zapravo, ono što nam je dostavila“.

„Ako je neko slagao, to može da bude samo neko iz GO Grocka, a ne Žig info jer smo mi objavili podatke koje su nam oni poslali. U njihovom saopštenju jedino je tačno da Gordana Uzelac nikada nije bila na radnom mestu u Grockoj, dok redovno prima zaradu na osnovu ugovora o delu, u iznosu od 125 000 dinara. Gordanu Uzelac je lično zaposlio sadašnji predsednik GO Grocka, Dragan Pantelić. Taj podatak je zvaničan i njega smo objavili jer je predsednik Grocke, na sednici Veća održanoj početkom decembra prošle godine, saopštio prisutnima da će nova savetnica za medije biti Goca Uzelac. To je uneto u zapisnik i taj dokument smo i objavili. Predsednik Grocke je bio sav ponosan jer je tada izgovorio ‘konačno neko stručan da dođe u Grocku’“, kaže Željko Matorčević za Cenzolovku.

Milan Jovanović: Ja sam meta u lovu na novinare

Novinar Milan Jovanović, čiji je slučaj zbog svoje brutalnosti dobio međunarodnu pažnju, a zatim i obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će odgovorni brzo biti kažnjeni, već tri godine bezuspešno čeka da se proces za paljenje njegove kuće okonča.

Kad je zimus izrečena prvostepena osuđujuća presuda bivšem predsedniku opštine Dragoljubu Simonoviću kao nalogodavcu tog napada, rekao je da se nada da će ta presuda označiti kraj „lova na novinare“. Nekoliko meseci kasnije doveden je u situaciju da sam sebe demantuje:

„Osećam se kao meta u vreme otvorenog lova na novinare“, kaže Milan Jovanović za Cenzolovku, mada stalno naglašava da se ne plaši i da neće odustati od svog istraživačkog rada.

Kada smo ga zamolili da uporedi sudbinu novinarke TV Pink sa onim što se njemu kao novinaru događa već godinama, začudio se i samom pitanju, a zatim opisao prilično žalostan način na koji se funkcioneri Grocke „promovišu“ na Pinku.

Dok on istražuje korupciju za „koleginicu“ sa televizije sa nacionalnom frekvencijom kaže da je „u stvari portparolka SNS, plaćena novcem građana Grocke da bi se članovi SNS iz Grocke pojavljivali na Televiziji Pink“.

„Verujem da je takva odluka mogla biti doneta u vrhu stranke i ne verujem da bi na opštinskom nivou sami imali hrabrosti da tako nešto urade“, komentariše njen angažman.

„Gordanu Uzelac u Grockoj niko nikada nije ni video. Ne znam da li ona zna gde je ta Grocka. Ugovor je dobila da bi se funkcioneri Grocke promovisali na Pinku. Kako bi se inače predsednik i funkcioneri Opštine Grocka pojavili na Pinku? Postoji TV snimak jednog funkcionera Grocke koji je prvo gostovao na Pinku, a onda za tu istu televiziju opisivao kako mu je izgledala voditeljka kod koje je gostovao, da li su se videle butine, da li su se videle grudi, dekolte. Dolazili su i sa Pinka da snimaju gročanske svečanosti. Mora, valjda Gordana da opravda te pare koje dobija. Meni je smešno da se ti s Pinka nazivaju novinarima jer nemaju veze sa istinom, a podsećaju na portparole SNS. To nema veze sa medijima“, rekao nam je Milan Jovanović.

Iako je jasno da ga članovi vladajuće Srpske napredne stranke u opšini doživljavaju kao pretnju, Milan Jovanović je kategoričan da se on ne bavi radom stranke.

„Mi ne napadamo nijednu stranku, samo funkcionere u opštini Grocka. Jer to što oni rade nije nikakva politika, a nema veze ni sa opštinskim radom, to je pljačka opštinskog budžeta, kô krpelji, i ništa više“, kaže Jovanović.

VERAN MATIĆ: POTREBNA NAM JE PREVENCIJA, PO UGLEDU NA NORVEŠKU

„Iako nema direktnih pretnji, zahvaljujući sopstvenom iskustvu, mogu da razumem osećaj nebezbednosti o kom govori Željko Matorčević, koji je surovo prebijen a da nije otkriven i sankcionisan počinilac. To nije bio usamljen slučaj već se u drastičnoj formi ponovio mesec ili dva kasnije paljenjem kuće Milana Jovanovića, praktično pokušajem ubistva. I pored efikasne reakcije policije i tužilastva, sam sudski proces je proizvodio više nekih novih pretnji za redakciju Žig info, a i po samog tužioca u ovom slučaju… Sve vreme suđenja demonstrirana je bahatost okrivljenih i nova viktimizacija žrtava”, kaže Veran Matić za Cenzolovku.

Povodom pisma kojim je nadležne za bezbednost novinara upozorio na novu opasnost kojoj su izloženi novinari Žig infa, a oni ništa do sada nisu odgovorili ili preduzeli, bar ne da on zna, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara kaže:

„Ja tamo apelujem na sve da učine sve što mogu. Ako se nastavi ovakvo stanje onda ću traziti razgovor Stalne radne grupe sa Milanom i Željkom, uključujući i razgovor sa nadležnima koji su doneli procenu da nema ugrožavanja bezbednosti u meri koja bi zahtevala permanentnu zaštitu.”

Matić podseća da su novinari u malim mestima veoma izloženi svakoj akciji vlasti, jer su jednostavno svi na malom prostoru i sreću se i dnevno više puta i službeno i van posla kojim se bave.

„Zbog toga veoma često govorim o neophodnosti stvaranja mehanizma preventive. Recimo, odeljenja policije koje bi vodio, na primer, inspektor Dragan Kecman koje bi u ovakvoj situaciji, gde ne postoje jasne pretnje kako to krivični zakon definiše, obišao sve one koji se osećaju ugroženim i one koji bi mogli učiniti nepromišljene akcije kako bi se upoznao na istražni način. Verujem da bi to bilo odbijajuće. Ima u norveškoj policiji odeljenje za prevenciju”, kaže Matić.

Izvor: Cenzolovka